Расписан Конкурс за међународну размјену студената

Срна
Расписан Конкурс за међународну размјену студената

Бањалука - Министарство просвјете и културе Републике Српске расписало је конкурс за међународну размјену студената на основу новог Правилника о суфинансирању међународне размјене студената и академског особља који је ступио на снагу у априлу.


Помоћник министра за високо образовање у Министарству просвјете и културе Републике Српске Радмила Пејић рекла је Срни да је у буџету Републике Српске за ову годину за суфинансирање међународне размјене студената и академског особља предвиђено 110.000 КМ.

“Од расположивих средстава, 55.000 КМ је резервисано за програм CEPUS 3, а преосталих 55.000 КМ за међународну размјену студената и академског особља”, рекла је Пејићева.

Она је додала да је конкурс отворен до 30. маја и да је расписан за одлазак редовних студената првог, другог и трећег циклуса студија са јавних високошколских установа из Републике Српске ради студирања у иностранству, као и ради обављања стручне студентске праксе у иностранству.

Конкурс се односи и на долазак студената првог, другог и трећег циклуса студија са акредитованих високошколских установа из иностранства ради студирања на јавним високошколским установама у Републици Српској, као и ради обављања стручне студентске праксе на јавним високошколским установама или научно-истраживачким установама, односно културно-умјетничким установама у Републици Српској.

Ресорно министарство ове године суфинансира и одлазак академског особља са јавних вискошколских установа из Републике Српске у иностранство ради образовног или научно-истраживачког, односно културно-умјетничког рада на високошколским установама или научно-истраживачким, односно културно-умјетничким установама у иностранству те долазак академског особља са акредитованих високошколских установа из иностранства ради образовног или научно-истраживачког, односно културно-умјетничког рада на јавним високошколским установама и/или научно-истраживачким, односно културно-умјетничким установама у Републици Српској.

“У овом тренутку не можемо предвидјети број кандидата које ће Министарство суфинансирати ове године на основу расписаног конкурса, с обзиром да то зависи од броја пријављених кандидата, врсте размјене, дестинације - државе у којој ће се размјена обављати, дужине боравка кандидата, врсте превоза”, нагласила је Пејићева.

Према њеним ријечима, од 2009. године до данас путем програма CEPUS 3 у Републици Српској боравила су 122 студента, а у другим земљама 92 студента и наставника из Српске.

У складу са раније важећим Правилником о суфинансирању међународне размјене студената и академског особља, од 2009. до 20014. године на високошколским установама у Републици Српској боравила су четири, а на високошколским установама у свијету 35 студената и академског особља из Српске.

Главни циљ CEPUS програма је развој академске сарадње централне и југоисточне Европе креирањем универзитетских мрежа, те допринос изградњи области европског простора високог образовања и употреба регионалне академске мобилности као стратешког програма за имплементацију Болоњских циљева.

Свака земља домаћин обезбјеђује стипендије за гостујуће студенте и професоре који долазе на јавне високошколске установе у Републици Српској, док партиципацију за путне трошкове сноси земља из које долазе професори, односно студенти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана