Raspad SFRJ, rađanje, RS i novi velikani u udžbenicima istorije za deveti razred

Danijela Stokanić
Raspad SFRJ, rađanje, RS i novi velikani u udžbenicima istorije za deveti razred

Banjaluka - Raspad Jugoslavije, stvaranje Republike Srpske, život i djelo patrijarha Pavla, režisera Emira Kusturice i tenisera Novaka Đokovića samo su dio sadržaja istorije koju će osnovci u RS izučavati od septembra

U nastavnom planu i programu za predmet istorija za deveti razred osnovne škole koji je objavljen na sajtu Ministarstva prosvjete i kulture RS, između ostalog, navedeno je da će đaci učiti o NATO bombardovanju SR Jugoslavije, pitanju Kosmeta i o osamostaljenju Crne Gore.

Ako je suditi prema nastavnom programu, neće biti izostavljen ni sadržaj o košarkašu Aleksandru Đorđeviću, grupi "Bijelo dugme", građanskom ratu u BiH, Dejtonskom sporazumu, privatizaciji i depopulaciji.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović potvrdio je da će se nove lekcije iz istorije pred đacima naći već u septembru.

- S obzirom na to da je nastavni plan i program za predmet istorija za deveti razred osnovne škole već objavljen, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva RS je u skladu s njim raspisao konkurs za pisanje novih udžbenika. Nadamo se da će udžbenici usklađeni sa planom i programom biti pripremljeni do septembra - kazao je Damjanović.

U slučaju da nove udžbenike ne stignu pripremiti do septembra, Damjanović je istakao da će đaci koristiti literaturu koja će biti dopuna sadašnjem udžbeniku, dok će u školskoj 2019/20. sigurno moći da računaju na nove knjige.

- Osim lekcija o nastanku Srpske, događajima u BiH i na prostoru bivše Jugoslavije na kraju 20. i početku 21. vijeka, đaci će nastaviti da izučavaju i dosadašnji sadržaj - rekao je Damjanović.

Dodao je da, poštujući sve sporazume sa OEBS-om, đaci u školskim klupama do sada nisu učili o raspadu Jugoslavije i stvaranju Srpske.

- S obzirom na to da se drugi ne pridržavaju sporazuma, odlučili smo se na ovaj korak - rekao je Damjanović.

Prema riječima profesora istorije Zorana Pejašinovića, ideja o uvođenju novih lekcija u udžbenike je dobra zamisao.

- Gradivo u istoriji se uvijek slagalo hronološki, od najstarijeg ka najnovijem, tako da bi, između ostalog, lekcije o nastanku Srpske mogle biti posljednje. S obzirom na to da je gradivo pretrpano, posljednje lekcije se u završnim razredima često ne stignu uraditi, posebno kad su u pitanju maturanti, zbog čega se plašim da te lekcije neće imati neki revolucionarni efekat - kazao je Pejašinović.

Dodao je da su i pojedini praznici dobar način da se nešto više sazna o novijoj istoriji.

- Ranijih decenija naglasak smo davali političkim i vojnim događajima i smatram da su u pravu oni koji hoće da naprave ravnotežu i da se malo prostora da i kulturnoj, sportskoj, pa i muzičkoj istoriji - kazao je  Pejašinović.

Zavod za udžbenike

U Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva RS istakli su da su na konkurs za udžbenik istorija za deveti razred osnovne škole pristigla dva rukopisa.

- Rukopisi su u skladu sa zakonskom procedurom dostavljeni recenzentima na stručna mišljenja i ocjenu. Recenzenti su jedan od pristiglih rukopisa ocijenili pozitivnim recenzijama i taj rukopis će biti proslijeđen nadležnom ministarstvu na konačno odlučivanje - kazali su u ovom zavodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana