Ранко Шкрбић, декан Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци: Медицина догодине и на енглеском језику

Драгана Орловић
Ранко Шкрбић, декан Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци: Медицина догодине и на енглеском језику

Иако је то обиман посао, планирамо идуће године на Медицинском факултету Универзитета у Бањалуци отворити студиј медицине на енглеском језику, гдје ће наставу похађати студенти из свих крајева свијета.

Рекао је то декан бањалучког Медицинског факултета Ранко Шкрбић, који истиче да је студиј медицине на енглеском и дио његовог елабората приликом избора за првог човјека те високошколске установе.

- Морамо интензивно радити. План је да до краја године припремимо курикулум за наставу на енглеском језику на медицини и Универзитету га предложимо као лиценцирани програм, што ће они потом прослиједити Министарству просвјете - истиче Шкрбић.

* ГЛАС: Има ли Медицински факултет кадар који ће држати наставу на енглеском језику?

ШКРБИЋ: Кадар добрим дијелом већ имамо. За све оно што немамо, помоћи нам могу колеге са других факултета, који имају студијске програме на енглеском језику. Већ сам разговарао са деканима и професорима из Београда, Новог Сада и Сарајева и вољни су нам помоћи.

* ГЛАС: Медицински факултет годинама је подстанар. Да ли је у плану градња објекта којим би се ријешио овог проблема?

ШКРБИЋ: Дефинитивно постоји проблем са простором. Већ годинама радимо на идејном рјешењу, које је било и пред Владом РС. Ових дана одлучено је да се иде у реализацију тог пројекта. Резервисана су и средства код Европске инвестиционе банке, која ће дати грант од готово 900.000 евра за пројектовање зграде Медицинског факултета на Паприковцу. Уз ту зграду, гдје би простор био намијењен за медицину, фармацију и здравствену његу, предвиђена је и средња медицинска школа, која би у догледно вријеме прерасла у Факултет сестринства. Паралелно са тим, разговарали смо са ресорним министрима о реорганизацији средње медицинске школе, с обзиром на то да морамо напустити стари концепт. У здравственој њези треба се усмјеравати ка факултетском образовању и школовати висококвалификовано особље.

* ГЛАС: Када је могуће очекивати реализацију тог пројекта?

ШКРБИЋ: Очекујемо да би до половине идуће године требали добити тај пројекат. Тада бисмо напокон били равноправни са другим факултетима. На Паприковцу су већ издвојене парцеле на којима би требао бити грађен наш факултет.

* ГЛАС: Који још проблеми, осим недостатка простора, муче овај факултет?

ШКРБИЋ: Први и основни приоритет је модернизација и усавршавање наставних планова и програма. Већ сада радне групе на студијима стоматологије и фармације раде на унапређењу у овом сегменту, како би максимално били усклађени са излазним профилима у региону и иностранству. Паралелно ће ићи и унапређење наставе на медицини, тако да су то све активности које морамо реализовати. Други дио је да Медицински факултет покушамо максимално извести на тржиште и да не зависимо од буџета и ресорног Министарства. Својим респектабилним кадром можемо пружати разне услуге, као што су специјализације, контроле животних намирница, регистрација додатака исхрани, стоматолошке услуге и слично.

Страни студенти

* ГЛАС: Колико је ове године уписано страних држављана на Медицинском факултету у Бањалуци и одакле су они стигли?

ШКРБИЋ: На студију медицине имамо 120 студената, од којих је 15 страних држављана. Фармацију студира њих 55, међу којима је пет странаца и 45 студената стоматологије од којих је десет страних држављана. На студију здравствене његе укупно је 25 студената, од којих пет странаца. Све су то студенти из Србије, Хрватске и Црне Горе, као и осталих земаља са подручја бивше Југославије.

_

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана