Rane egzodusa sa Vozuće još bole

Srna
Rane egzodusa sa Vozuće još bole

Vozuća - Parastosom i polaganjem cvijeća na spomenik stradalima juče je u naselju Stog kod Vozuće obilježeno 22 godine od progona 1.920 srpskih porodica sa područja Vozuće, doline rijeke Krivaje i južnog Ozrena.

Kolona sa oko 600 učesnika marša "Stazama egzodusa 2017", nakon sedmočasovnog pješačenja stazom dugom 22 kilometra, stigla je u Stog. Srbi iz Vozuće protjerani su sa vjekovnih ognjišta u ofanzivi Armije RBiH pod nazivom "Uragan" ili "Farz". U ofanzivi u kojoj je učestvovalo oko 23.000 vojnika Drugog i Trećeg korpusa Armije RBiH i odreda "El mudžahedin" spaljeno je 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske RS i civila, dok se za 129 još traga.

- Spas u Vozući je od 1992. tražilo više desetina hiljada Srba protjeranih sa područja Zenice, Žepča, Banovića i Zavidovića. Muslimanske snage su svakodnevno napadale uspostavljene linije, te sprovodile opsežne i surove ofanzive kako bi preko Vozuće spojile tuzlanski i zenički basen. Počinjeni su brojni zločini, koji su dokumentovani i dostavljeni Haškom tribunalu, ali znamo kako je sve to završeno - rekao je predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana Zoran Blagojević, koji je bio i načelnik Štaba Četvrte ozrenske lake pješadijske brigade Vojske RS.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović istakao je da su na Vozući počinjeni stravični zločini, koji će ući u istoriju stradanja srpskog naroda. Potpredsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić istakao je da je Vozuća simbol stradanja srpskog naroda i mjesto veće epopeje u Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana