Ране егзодуса са Возуће још боле

Срна
Ране егзодуса са Возуће још боле

Возућа - Парастосом и полагањем цвијећа на споменик страдалима јуче је у насељу Стог код Возуће обиљежено 22 године од прогона 1.920 српских породица са подручја Возуће, долине ријеке Криваје и јужног Озрена.

Колона са око 600 учесника марша "Стазама егзодуса 2017", након седмочасовног пјешачења стазом дугом 22 километра, стигла је у Стог. Срби из Возуће протјерани су са вјековних огњишта у офанзиви Армије РБиХ под називом "Ураган" или "Фарз". У офанзиви у којој је учествовало око 23.000 војника Другог и Трећег корпуса Армије РБиХ и одреда "Ел муџахедин" спаљено је 30 српских села, протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова, убијено 459 бораца Војске РС и цивила, док се за 129 још трага.

- Спас у Возући је од 1992. тражило више десетина хиљада Срба протјераних са подручја Зенице, Жепча, Бановића и Завидовића. Муслиманске снаге су свакодневно нападале успостављене линије, те спроводиле опсежне и сурове офанзиве како би преко Возуће спојиле тузлански и зенички басен. Почињени су бројни злочини, који су документовани и достављени Хашком трибуналу, али знамо како је све то завршено - рекао је предсједник Завичајног удружења Завидовићана Зоран Благојевић, који је био и начелник Штаба Четврте озренске лаке пјешадијске бригаде Војске РС.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић истакао је да су на Возући почињени стравични злочини, који ће ући у историју страдања српског народа. Потпредсједник Народне скупштине РС Ненад Стевандић истакао је да је Возућа симбол страдања српског народа и мјесто веће епопеје у Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана