Rampa za lošu hranu

D. S.
Rampa za lošu hranu

Banjaluka - Republički inspektori za hranu u spoljnotrgovinskom nadzoru, prilikom uvoza, za prvih šest mjeseci su pregledali 22.353 pošiljke hrane, od čega su kod 56 njih utvrdili nepravilnosti.

Portparol Inspektorata RS Duška Makivić rekla je da su se nepravilnosti najčešće odnosile na nepotpune deklaracije, zdravstvenu ispravnost i kvalitet hrane.

- Riječ je o pošiljkama sa mesnim i konditorskim proizvodima, alkoholnim pićima, voćnim sokovima, osvježavajućim pićima, te začinima, zbog čega su za 20 pošiljaka izrečene mjere zabrane uvoza - kazala je Makivićeva i dodala da su ove pošiljke sa spornim proizvodima stizale iz različitih zemalja.

- Nepravilnosti su utvrđene u pošiljkama sa mesnim prerađevinama iz Srbije, začinima iz Holandije i Srbije, krem namazom iz Makedonije, voćnim sokom iz Austrije i slično - kazala je Makivićeva.

Ona je naglasila da je u unutrašnjem prometu inspekcija za hranu u 185 slučajeva utvrdila propuste nadzora nad zaposlenima, te u održavanju higijene u objektima i slično.

- Zbog počinjenih prekršaja izdat je 61 prekršajni nalog u iznosu većem od 74.000 KM, te podneseno osam zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka - kazala je Makivićeva.

Dodala je da je po nalogu inspekcije iz prometa povučeno 376 kilograma hrane zbog isteklog roka upotrebe i promjene senzornih svojstava hrane.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana