Ramazanski bajram dočekan s radošću

Milijana Latinović
Ramazanski bajram dočekan s radošću

Banjaluka - Vjernici islamske vjeroispovijesti širom svijeta u petak su počeli proslavu jednog od najvećih praznika Ramazanskog bajrama, koji se tri dana praznuje u krugu porodice.

Centralna bajramska svečanost u BiH održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, a molitvu je pred velikim brojem vjernika održao poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović.

- Znamo da je Božja staza trnovita, ali njome ustrajno hodamo, s nadom da ćemo ipak sigurni stići do cilja - istakao je Kavazović.

Centralna svečanost u Banjaluci održana je u Ferhadiji, a molitvu je predvodio muftija banjalučki Osman Kozlić, koji je poručio da bez praštanja nema budućnosti.

- S obzirom na to da je mjesec ramazan mjesec intenzivnog posta, 30 dana, ovo je velika pobjeda za one koji su izdržali taj napor i u tom periodu tražili praštanje za svoje propuste i grijehe, tako da je moja poruka citat iz svete knjige Kurana: “Drži se praštanja” - rekao je Kozlić.

Muslimani iz svih krajeva BiH i svijeta u petak su došli u Banjaluku da bi u Ferhadiji sa svojim najmilijima proslavili Bajram, koji su, kako kažu, dočekali s velikom radošću. Fahrudin Dervović iz Sarajeva stigao je u rodni grad da bi se pomolio u obnovljenoj Ferhadiji.

- Bajram ću obilježiti kod rođaka i prijatelja - kazao je Dervović.

Za Murata Bajrića iz Australije dolazak u rodnu Banjaluku na ovaj veliki praznik je, kako kaže, najveća radost.

Centralna manifestacija obilježavanja Ramazanskog bajrama u Mostaru upriličena je u sportskoj dvorani Univerzitetsko-sportsko-rekreativnog centra “Midhat Hujdur Hujka”, a svečano je bilo i drugim opštinama i gradovima širom BiH.

Čestitke

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović čestitao je Ramazanski bajram svim muslimanima u Srpskoj i BiH i poželio da ovaj praznik bude prilika ne samo za slavlje, obilazak rodbine, prijatelja, komšija i mezarja, dijeljenja milostinje i činjenja drugih dobrih djela, već i podsticaj za međusobno razumijevanje, dijalog i saradnju.

Čestitke svim vjernicima islamske vjeroispovijesti uputili su i ministarka porodice, omladine i sporta RS Jasmina Davidović, gradonačelnici Banjaluke i Bijeljine, Igor Radojičić i Mićo Mićić i mnogi drugi zvaničnici iz RS i BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana