Rajčević: Ministarstvo će izdavati digitalne elektronske sertifikate

Srna
Rajčević: Ministarstvo će izdavati digitalne elektronske sertifikate

Banjaluka - Ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je da će resorno ministarstvo izdavati kvalifikovane digitalne elektronske sertfikate, koji će biti zapravo svačija digitalna lična karta.

“Ona će predstavljati vaš nedvosmisleni identitet u elektronskom poslovanju i pravnom prometu. Sertifikat će moći koristiti ne samo poslovni subjekti kod registracije, već će služiti za sve elektronske usluge u sistemu elektronske uprave. Seritifikati će se izdavati na dva načina - na smart kartici ili, u nekom budućem vremenu, putem mobilne aplikacije na telefonu ili drugim mobilnim uređajima”, rekao je Rajčević.

On je, tokom poslaničke rasprave u Narodnoj skupštini o Nacrtu strategije razvoja preduzetništva žena Republike Srpske za period 2018-2022. godine, rekao da će se ovi sertifikati distribuisati putem autoriteta za registraciju.

“Svako ko poželi da ga posjeduje moći će da se obrati nekoj od institucija sa kojojm će Ministarstvo zaključiti memorandum i sporazum o tim poslovima. Razmišljamo da to bude APIF kao neko ko ima najveće prisustvo na terenu u svim lokalnim jedinicama samouprave u Srpskoj, to mogu biti i Pošte Srpske, a može ih biti i više, što je u fazi razmatranja”, rekao je Rajčević.

On je rekao da još nije definisana cijena ovih sertifikata, ali da će ona biti simbolična u odnosu na to kakve koristi će donijeti korisniku

Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić naglasio je da je Strategija razvoja preduzetništva žena vrlo važna za budućnost Republike, s obzirom da žene vode više od 10.000 privrednih subjekata u kojima ima 22.000 radnika.

On je rekao da ovdašnje žene imaju poseban i dokazan potencijal za biznis, iako se često susreću sa određenim predrasudama.

“Zato je važno da im omogućimo da lakše zasnuju biznise, uz pomoć posebnih kreditnih linija i fondova i republičke i lokalne vlasti”, rekao je Žunić.

Poslanik Ujedinjene Srpske Mirela Kajkut Zeljković rekla je da žene preduzetnice treba dodatno edukovati kako bi iskoristile domaće i međunarodne fondove i zasnovale biznise.

Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić rekao je da su nedovoljna sredstva predviđena za realizaciju strategije od 4,5 miliona KM i da preduzetnicama treba mnogo više finansijski pomoći u zasnivanju samostalnog biznisa, jer su odgovornije, preciznije i ne prave propuste.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana