Rajaner spustio cijene prtljaga

Milijana Latinović
Rajaner spustio cijene prtljaga

Banjaluka - Dolazak prvih aviona irske niskotarifne avio-kompanije "Rajaner" na pistu u Mahovljanima donosi nova pravila na banjalučki aerodrom koja će se odnositi na cijenu i težinu prtljaga koji putnici mogu unijeti u kabinu.

Prvi avion "Rajanera" trebalo bi da sleti u utorak u deset časova i deset minuta na banjalučki aerodrom, a 25 minuta kasnije, dvojica pilota, rodom iz Srpske i Srbije, Stevan Bjelajac i Vladimir Milićević, ponovo će se vinuti u oblake i odvesti putnike do Stokholma. Istog dana u Banjaluku bi trebalo da sleti i avion iz Memingena. Prvi let za Brisel planiran je u petak.

Prema pravilima "Rajanera" putnici su, sve do početka ove godine, u kabinu njihovih letjelica besplatno mogli unijeti dvije torbe ručne prtljage, jedan težine do deset kilograma i drugi manji bez ograničenja težine.

Prodajni menadžer "Rajanera" za Balkan i Centralnu Evropu Denis Barabas ističe za "Glas Srpske" da od 1. novembra stupaju na snagu nova pravila ove kompanije koja se odnose na prtljag.

- Trenutno putnici za torbu od 20 kilograma plaćaju 25 evra, a prema novim pravilima za torbu od deset kilograma plaćaće osam evra. Nova pravila ukidaju mogućnost besplatnog unošenja drugog prtljaga, što je ovog ljeta dovodilo do zastoja letova - rekao je Barabas.

Pojasnio je da putnici koji nisu platili "prioritetni ukrcaj" besplatno mogu unijeti samo jedan manji prtljag, te da pri bukingu mogu platiti taksu od osam evra za drugu torbu težine do deset kilograma, koja mora biti prijavljena i provjerena na aerodromskoj kontroli prtljaga.

- Svi putnici sa već čekiranim torbama mogu se prebaciti na ova nova pravila sa jeftinijim cijenama - rekao je Barabas.

Direktor "Aerodroma RS" Duško Kovačević ističe da je sve spremno za dolazak aviona "Rajanera" u Banjaluku.

- Prvi avion je pun, 180 putnika dolazi iz Stokholma, što je potvrda dobrog izbora destinacije. Srećni smo što konačno kreću niskotarifni letovi sa našeg aerodroma - rekao je Kovačević.

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić rekao je da je početak saobraćanja ove irske avio-kompanije iz Banjaluke veoma značajan, te da očekuje povećanje broja destinacija.

- Očekujem veliko interesovanje putnika, poslovnih ljudi, naših radnika u inostranstvu i turista i da će broj destinacija biti proširen. Poslije "Rajanera" javile su se još neke kompanije koje su iskazale interesovanje za saradnju - rekao je Trninić.

Dodao je da je banjalučki aerodrom prije ove saradnje morao ispuniti određene uslove.

- Odlučili smo da modernizujemo naš aerodrom, a jedan od uslova "Rajanera" bio je da bude omogućen nalet s obje strane aerodroma. Napravili smo plan sa našom kontrolom leta da bi ti uslovi bili ispunjeni - rekao je Trninić.

Putnici

Denis Barabas je rekao da će se letovi za tri nove rute iz Banjaluke odvijati dva puta sedmično.

- Očekujemo protok kroz banjalučki aerodrom od 100.000 putnika u narednu godinu. Zadovoljni smo odzivom i rekordnim bukingom. Po odzivu posebno se izdvaja linija Stokholm - Banjaluka - rekao je Barabas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana