Рајанер спустио цијене пртљага

Милијана Латиновић
Рајанер спустио цијене пртљага

Бањалука - Долазак првих авиона ирске нискотарифне авио-компаније "Рајанер" на писту у Маховљанима доноси нова правила на бањалучки аеродром која ће се односити на цијену и тежину пртљага који путници могу унијети у кабину.

Први авион "Рајанера" требало би да слети у уторак у десет часова и десет минута на бањалучки аеродром, а 25 минута касније, двојица пилота, родом из Српске и Србије, Стеван Бјелајац и Владимир Милићевић, поново ће се винути у облаке и одвести путнике до Стокхолма. Истог дана у Бањалуку би требало да слети и авион из Мемингена. Први лет за Брисел планиран је у петак.

Према правилима "Рајанера" путници су, све до почетка ове године, у кабину њихових летјелица бесплатно могли унијети двије торбе ручне пртљаге, један тежине до десет килограма и други мањи без ограничења тежине.

Продајни менаџер "Рајанера" за Балкан и Централну Европу Денис Барабас истиче за "Глас Српске" да од 1. новембра ступају на снагу нова правила ове компаније која се односе на пртљаг.

- Тренутно путници за торбу од 20 килограма плаћају 25 евра, а према новим правилима за торбу од десет килограма плаћаће осам евра. Нова правила укидају могућност бесплатног уношења другог пртљага, што је овог љета доводило до застоја летова - рекао је Барабас.

Појаснио је да путници који нису платили "приоритетни укрцај" бесплатно могу унијети само један мањи пртљаг, те да при букингу могу платити таксу од осам евра за другу торбу тежине до десет килограма, која мора бити пријављена и провјерена на аеродромској контроли пртљага.

- Сви путници са већ чекираним торбама могу се пребацити на ова нова правила са јефтинијим цијенама - рекао је Барабас.

Директор "Аеродрома РС" Душко Ковачевић истиче да је све спремно за долазак авиона "Рајанера" у Бањалуку.

- Први авион је пун, 180 путника долази из Стокхолма, што је потврда доброг избора дестинације. Срећни смо што коначно крећу нискотарифни летови са нашег аеродрома - рекао је Ковачевић.

Министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић рекао је да је почетак саобраћања ове ирске авио-компаније из Бањалуке веома значајан, те да очекује повећање броја дестинација.

- Очекујем велико интересовање путника, пословних људи, наших радника у иностранству и туриста и да ће број дестинација бити проширен. Послије "Рајанера" јавиле су се још неке компаније које су исказале интересовање за сарадњу - рекао је Трнинић.

Додао је да је бањалучки аеродром прије ове сарадње морао испунити одређене услове.

- Одлучили смо да модернизујемо наш аеродром, а један од услова "Рајанера" био је да буде омогућен налет с обје стране аеродрома. Направили смо план са нашом контролом лета да би ти услови били испуњени - рекао је Трнинић.

Путници

Денис Барабас је рекао да ће се летови за три нове руте из Бањалуке одвијати два пута седмично.

- Очекујемо проток кроз бањалучки аеродром од 100.000 путника у наредну годину. Задовољни смо одзивом и рекордним букингом. По одзиву посебно се издваја линија Стокхолм - Бањалука - рекао је Барабас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана