Rajaner probudio avio-saobraćaj u Srpskoj

Milijana Latinović
Rajaner probudio avio-saobraćaj u Srpskoj

Banjaluka - Prvi avion irske niskotarifne avio-kompanije "Rajaner" juče u 10.10 časova, kako je i planirano, spustio se na pistu u Mahovljanima, a sat kasnije ponovo se vinuo u oblake i odvezao putnike do Stokholma, ispisujući novu stranicu istorije domaćeg vazduhoplovstva.

Avion iz Stokholma, koji je svečano dočekan vodenim topovima, oživio je banjalučki aerodrom, a Srpsku povezao sa jednom od evropskih prestonica. Banjalučki aerodrom juče je bio krcat. Hodnikom su odzvanjali točkići kofera, a nasmijana lica putnika koji su čekali da prođu sve provjere govorila su više od riječi.

- Presrećna sam što konačno imamo priliku da letimo sa banjalučkog aerodroma. Do sada smo iz Švedske dolazili u Tuzlu ili Sarajevo. Uvođenje ove linije je sjajan potez i nadam se da će i na svakom idućem letu mjesta biti popunjena - kazala je za "Glas Srpske" Admira Begović dok je sa suprugom čekala da se ukrca u avion.  

Uzbuđeni su podjednako bili i oni koji su prvim avionom "Rajanera" doletjeli u Banjaluku. Zagrljaji i suze radosnice sa kojima su ih čekali članovi porodice i prijatelji za njih su, kažu, najljepši znak dobrodošlice.

Prijedorčanin Muhamed Ćejić, koji u Švedskoj živi već četvrt vijeka, jedan je od putnika koji su doputovali prvim letom.

- Bilo je odlično. Avion udoban, vrijeme idealno, šta više čovjek može poželjeti kada dolazi u rodni kraj. Uvjeren sam da će ova linija opstati jer je mnogo ljudi iz ovih krajeva u Skandinaviji i sigurno ćemo od sada mnogo brže stizati kući - rekao je Ćejić za "Glas Srpske".

Prvim avionom iz Stokholma, koji je bio popunjen do posljednjeg mjesta, upravljao je pilot Vladimir Milićević, koji već dvije decenije radi za "Rajaner".

- Napokon smo u Banjaluci. Došli smo da ostanemo i nadam se da će biti još više letova na obostrano zadovoljstvo. Let je trajao dva sata i 24 minuta - rekao je Milićević, koji je rodom iz Beograda.

Svečanom dočeku prvog aviona iz Stokholma prisustvovali su premijerka RS Željka Cvijanović, ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić, ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković, ambasador Irske za BiH sa sjedištem u Ljubljani Majls Giren, direktor "Aerodroma RS" Duško Kovačević, gradonačelnici Banjaluke i Prijedora Igor Radojičić i Milenko Đaković, te načelnici Laktaša i Prnjavora Ranko Karapetrović i Darko Tomaš.

Cvijanovićeva je istakla da je ovo veliki događaj za Srpsku, sve građane, privrednike i turiste.

- Uloženo je mnogo napora da bi letovi bili uspostavljeni. I druge avio-kompanije su zainteresovane za saradnju sa RS. Korak po korak se otvaramo i širimo. Zadovoljna sam što ovo definitivno jeste velika stvar za Banjaluku. Ovo je početak i očekujem da će aerodrom živjeti sasvim drugačiji život - rekla je Cvijanovićeva.

Trninić je naglasio da je Vlada RS uložila značajna sredstva u modernizaciju banjalučkog aerodroma, koji sada izgleda potpuno drugačije.

- Još nije završen kargo objekat, ali vjerujem da ćemo i to uskoro privesti kraju. Vlada će i dalje ulagati u razvoj aerodroma i vjerujem da ćemo uskoro proširiti saradnju sa "Rajanerom" - istakao je Trninić i dodao da je plan da banjalučki aerodrom ima oko 100.000 putnika godišnje.

Prvi čovjek "Aerodroma RS" ocijenio je da je ovo istorijski trenutak za banjalučki aerodrom.

- Najvažnije je da naši građani sada imaju mogućnost da lete sa niskotarifnim kompanijama prema evropskim destinacijama - rekao je Kovačević, zahvalivši Vladi Srpske na učinjenim naporima kako bi bila uspostavljena saradnja sa "Rajanerom".

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić smatra da je uvođenje letova ka evropskim prestonicama snažna pretpostavka za razvoj privrede i turizma grada na Vrbasu.

Avioni "Rajanera" će na liniji Banjaluka - Stokholm saobraćati utorkom i subotom, a istim danima biće organizovan i let do Memingena, dok su letovi ka Briselu planirani ponedjeljkom i petkom.

Do sada se sa piste u Mahovljanima letjelo samo za Beograd, a ljetos su uvedeni i čarter letovi ka Turskoj.

Karte od 9,99 evra

Izvršna direktorica prodaje i marketinga avio-kompanije "Rajaner" za Evropu Ivana Hajns rekla je da ova kompanija pušta u prodaju karte iz Banjaluke po cijeni od 9,99 evra za letove od novembra do januara naredne godine.

Zainteresovani putnici mogu rezervisati kartu sutra do ponoći na sajtu www.ryanair.com.

- Zadovoljni smo što možemo zvanično lansirati naše prve letove iz BiH sa tri nove banjalučke zimske rute u Brisel, Memingen i Stokholm. Klijenti i posjetioci u RS i BiH mogu očekivati najniže cijene u Evropi prilikom ranih rezervacija za odmor - rekla je Hajnsova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana