Радови на граничном прелазу Нови Град-Двор неће бити завршени до краја године?

Срна
Радови на граничном прелазу Нови Град-Двор неће бити завршени до краја године?

Нови Град - Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача изјавио је да нема званичних информација о томе да ли ће радови на граничном прелазу Нови Град-Двор на хрватској страни бити завршени до краја године, како је било најављено.

Дрљача је рекао Срни да ће надлежне хрватске службе обављати контолу носивости моста на ријеци Уни на граничном прелазу.

“Општина Нови Град је као заинтересована страна у активностима које смо покренули за прекатегоризацију граничног прелаза ангажовала овлаштени институт чији је налаз потврдио да мост испуњава услове за теретни саобраћај. Хрватска страна не спори налаз, али како је нама појашњено, испитивање ће бити обављено по принципу параметара и стандарда ЕУ, док је испитивање које је урађено на наш захтјев по стандардима бивше Југославије /ЈУС/”, појаснио је Дрљача.

Он је навео да је локална управа у Костајници обавијештена да ће од 1. јануара, због радова, за саобраћај бити затворен гранични прелаз у овој општини.

“Како смо ми били обавијештени, радови на граничном прелазу у Новом Граду, гдје се на хрватској страни прелаз прилагођава условима Шенгена, требало је да буду завршени до краја године. Остаје за сада непознато да ли ће то бити у року, те какав ће статус имати прелаз након отварања”, каже Дрљача.

Према његовим ријечима, општина Нови Град није престала са активностима у вези са прекатегоризацијом граничног прелаза.

“Ми и даље водимо активности да се граничном прелазу у Новом Граду врати статус који је имао прије уласка Хрватске у ЕУ, да поново буде омогућен транспорт робе. Сада је проблем јер су чланови мјешовите комисије за праћење спровођења Уговора о граници између БиХ и Хрватске у Хрватској уједно задужени и за безбједност границе. Њима је сада приоритетно питање проблем илегалног преласка миграната”, рекао је Дрљача.

Он каже да су хрватске службе већ требало да заврше испитивање моста, али је поступак одгођен јер нису правовремено затражили сагласност Граничне полиције БиХ.

У Јединици Граничне полиције Добрљин данас је речено да до сада није стигао захтјев за поступак испитивања са хрватске стране, нити је овој служби потврђено када ће гранични прелаз у Новом Граду бити поново у функцији.

Начелник општине Двор Никола Арбутина изјавио је данас да, према незваничним информацијама којима располаже, радови на граничном прелазу неће бити завршени у року.

“Такође је незванична информација да гранични прелаз у Костајници неће бити затворен за саобраћај прије него што буде завршен посао на граничном прелазу Нови Град-Двор”, рекао је Арбутина.

Он каже да је први дио испитивања носивости моста на хрватској страни обављен.

На граничном прелазу Нови Град-Двор од 31. јула је заустављен саобраћај за сва возила због радова на хрватској страни.

Овај гранични прелаз затворен је за теретни саобраћај од 2013. године, када је Хрватска ушла у ЕУ. Општина Нови Град је исте године поднијела захтјев за прекатегоризацију, али процедура још траје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана