Radojičić: Vršioci dužnosti načelnika ostvarili dobre rezultate

Srna
Radojičić: Vršioci dužnosti načelnika ostvarili dobre rezultate

Banjaluka - Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima rada vršioca dužnosti načelnika odjeljenja u Gradskoj upravi jer je započeto više od 30 projekata u okviru odjeljenja, te predložio da načelnički tim, koji je započeo sa radom početkom godine, ostane u istom sastavu.

"Mislim i da su dosadašnji rezulati u ovih prvih deset mjeseci veoma dobri i da ovaj tim može da sa dobrim rezultatima iznese naredne četiri godine", rekao je Radojičić novinarima u pauzi sjednice gradske skupštine, na kojoj odbornici razmatraju i prijedloge rješenja o imenovanju načelnika gradskih odjeljenja.


On je naveo da će odbornici razmatrati i ulazak Grada u proces restrukturisanja dugova starog preduzeća "Toplana", koje komercijalnim bankama duguje oko 40 miliona KM.

"Grad će morati u narednim godinama da vraća dio dugova stare žToplanež, što će znatno opteretiti naše javne finansije. To će biti nešto manje od 40 miliona KM dugova, koje danas počinjemo restrukturisati, kako nam naredne godine ne bi na naplatu došlo 12 miliona KM, nego da to rasporedimo na duži vremenski period", istakao je Radojičić.

On je naveo da bi gradska skupština trebalo da danas donese i dvije odluke koje će riješiti problem grijanja u boračkim zgradama u naselju Ada.

Radojičić je napomenuo da su na dnevnom redu i prijedlozi da Grad Banjaluka, koji je modernizovao protivpožarnu opremu, nekoliko vatrogasnih vozila pokloni opštinama koje su ove godine imale velikih problema sa požarima, kao što su Ljubinje, Kotor Varoš, Bosansko Grahovo i Drvar.

"Riječ je o šest vozila koja su u ispravnom stanju i mogu da se koriste. Žao mi je što se zbog administrativnih procedura ovo realizuje tek sad, na kraju ljeta", rekao je Radojičić.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić naveo je da očekuje da će dobiti podršku skupštine da bude izabran za načelnika ovog odjeljenja, te napomenuo da se efekti rada odjeljenja koje vodi mogu očekivati tek naredne godine.

"Očekujemo i da nam stignu prioriteti iz mjesnih zajednica, te da sačinimo programe zajedničke komunalne potrošnje i program uređenja gradskog građevinskog zemljišta, te da za te naše prijedloge tražimo podršku gradske skupštine, kako bismo to realizovali u narednoj godini", rekao je Sandić.

Odbornici su raspravljali i o Prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika Skupštine Grada, te je predsjednik gradskog parlamenta Zoran Talić istakao da je novim poslovnikom predviđeno formiranje odborničkih grupa sa dva i više članova, koji mogu biti iz različitih partija.

"Sada imamo situaciju da pojedini odbornici nisu članovi radnih tijela, jer nisu ni u jednoj političkoj partiji", kaže Talić.

Osim toga, dodao je on, novi poslovnik dao bi mogućnost i da skupština odluči, ukoliko postoji potreba, da se o određenoj tački dnevnog reda glasa odmah nakon završene rasprave, te da se ne čeka kraj radnog vremena ili kraj sjednice.

Govoreći o problemu restrukturisanja dugova preduzeća "Toplana" odbornik SDS-a u Skupštini grada Banjaluka Ljubo Ninković ocijenio je da krivce za to treba tražiti u rukovodstvu i menadžmentu ovog preduzeća, ali i u rukovodstvu Grada u prethodnom mandatu koje je dozvolilo da se taj dug nagomila.

"Nije normalno napraviti toliki dug u tom vremenskom periodu. Osim toga, imaćemo i izdvajanja od 1,5 miliona KM za novu žToplanuž, te pitamo koliko će strateški partner dati novca, kao i za koji period će biti dovoljna kupljena zaliha energenta", izjavio je Ninković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana