Радојичић: Вршиоци дужности начелника остварили добре резултате

Срна
Радојичић: Вршиоци дужности начелника остварили добре резултате

Бањалука - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић изразио је задовољство досадашњим резултатима рада вршиоца дужности начелника одјељења у Градској управи јер је започето више од 30 пројеката у оквиру одјељења, те предложио да начелнички тим, који је започео са радом почетком године, остане у истом саставу.

"Мислим и да су досадашњи резулати у ових првих десет мјесеци веома добри и да овај тим може да са добрим резултатима изнесе наредне четири године", рекао је Радојичић новинарима у паузи сједнице градске скупштине, на којој одборници разматрају и приједлоге рјешења о именовању начелника градских одјељења.


Он је навео да ће одборници разматрати и улазак Града у процес реструктурисања дугова старог предузећа "Топлана", које комерцијалним банкама дугује око 40 милиона КМ.

"Град ће морати у наредним годинама да враћа дио дугова старе жТопланеж, што ће знатно оптеретити наше јавне финансије. То ће бити нешто мање од 40 милиона КМ дугова, које данас почињемо реструктурисати, како нам наредне године не би на наплату дошло 12 милиона КМ, него да то распоредимо на дужи временски период", истакао је Радојичић.

Он је навео да би градска скупштина требало да данас донесе и двије одлуке које ће ријешити проблем гријања у борачким зградама у насељу Ада.

Радојичић је напоменуо да су на дневном реду и приједлози да Град Бањалука, који је модернизовао противпожарну опрему, неколико ватрогасних возила поклони општинама које су ове године имале великих проблема са пожарима, као што су Љубиње, Котор Варош, Босанско Грахово и Дрвар.

"Ријеч је о шест возила која су у исправном стању и могу да се користе. Жао ми је што се због административних процедура ово реализује тек сад, на крају љета", рекао је Радојичић.

Вршилац дужности начелника Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић навео је да очекује да ће добити подршку скупштине да буде изабран за начелника овог одјељења, те напоменуо да се ефекти рада одјељења које води могу очекивати тек наредне године.

"Очекујемо и да нам стигну приоритети из мјесних заједница, те да сачинимо програме заједничке комуналне потрошње и програм уређења градског грађевинског земљишта, те да за те наше приједлоге тражимо подршку градске скупштине, како бисмо то реализовали у наредној години", рекао је Сандић.

Одборници су расправљали и о Приједлогу одлуке о измјенама и допунама Пословника Скупштине Града, те је предсједник градског парламента Зоран Талић истакао да је новим пословником предвиђено формирање одборничких група са два и више чланова, који могу бити из различитих партија.

"Сада имамо ситуацију да поједини одборници нису чланови радних тијела, јер нису ни у једној политичкој партији", каже Талић.

Осим тога, додао је он, нови пословник дао би могућност и да скупштина одлучи, уколико постоји потреба, да се о одређеној тачки дневног реда гласа одмах након завршене расправе, те да се не чека крај радног времена или крај сједнице.

Говорећи о проблему реструктурисања дугова предузећа "Топлана" одборник СДС-а у Скупштини града Бањалука Љубо Нинковић оцијенио је да кривце за то треба тражити у руководству и менаџменту овог предузећа, али и у руководству Града у претходном мандату које је дозволило да се тај дуг нагомила.

"Није нормално направити толики дуг у том временском периоду. Осим тога, имаћемо и издвајања од 1,5 милиона КМ за нову жТоплануж, те питамо колико ће стратешки партнер дати новца, као и за који период ће бити довољна купљена залиха енергента", изјавио је Нинковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана