Radojičić: Prilika da se pomogne postradalima u poplavama

Srna
Radojičić: Prilika da se pomogne postradalima u poplavama

Banjaluka - Banjalučki Gradski tamburaški orkestar i Gradski tamburški orkestar "Branko Radičević" iz Rume održali su večeras u Banjaluci humanitarni koncert, a sav prihod od prodatih ulaznica biće uplaćen na žiro-račun Vlade Republike Srpske za pomoć poplavljenim područjima.

Koncert pod nazivom "100 godina poslije", povodom obilježavanja jednog vijeka od početka Prvog svjetskog rata, održan je pod pokroviteljstvom predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Igora Radojičića.

Radojičić je rekao da su tri aspekta okupila večeras publiku na ovom koncertu - humanitarni, obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata i muzika.

"Ovo je prilika da na simboličan način pomognemo onima koji su postradali u majskim poplavama u Republici Srpskoj, kojih je, nažalost, mnogo i velike su potrebe", naglasio je predsjednik parlamenta Srpske i zahvalio svima koji učestvuju u ovoj humanitarnoj akciji.

On je rekao da se procjenjuje da je u Republici Srpskoj u majskim poplavama postradalo više od 100.000 ljudi i 35.000 domaćinstava, ogroman broj pomoćnih, kao i privrednih objekata, te infrastruktura.

Govoreći o obilježavanju 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, Radojičić je naveo da su manifestacije organizovane prethodnih dana u Sarajevu i Višegradu pokazale da se u BiH različito gleda na istoriju.

Prema njegovim riječima, postoji toliko sličnosti između tadašnjeg i sadašnjeg vremena, a toliko različitosti unutar BiH u shvatanju onoga što je počinio Gavrilo Princip i o razlozima za početak Prvog svjetskog rata.

"BiH je i tada, kao i sada, bila protektorat, samo su se neki strani nazivi promijenili", istakao je Radojičić.

Na večerašnjem koncertu gosti iz Rume, pod dirigentskom palicom Boška Bogićevića i Gradski tamburaški orkestar pod dirigentskom palicom Jelene Jovanić, izveli su djela poznatih srpskih i evropskih kompozitora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana