Радничка карта биће скупља и за 20 КМ

nezavisne.com
Радничка карта биће скупља и за 20 КМ

Бањалука, Бихаћ - Цијене аутобуских карата на подручју Унско-санског кантона јуче су поскупјеле, а и други превозници у РС и ФБиХ такође најављују скок цијена већ од 25. фебруара и то за око 10 одсто.

Ове потезе оправдавају увођењем акциза и повећањем цијена горива.

"Ово је била неминовност с обзиром на то да су цијене нафтних деривата скочиле и за 25 фенинга по литру. Ни поскупљење неће моћи у потпуности покрити трошкове аутопревозника јер се број путника из године у годину смањује", каже Исмет Салешевић, предсједник Удружења аутопревозника УСК.

Нове цијене карата зависиће од путничких релација, а примјера ради, мјесечна радничка карта на релацији између Босанске Крупе и Бихаћа биће скупља 20 марака.

Салешевић истиче како ово поскупљење тренутно важи само за релације унутар Унско-санског кантона, али да ће неминовно аутопревозници морати повећати цијену возних карата и на другим релацијама.

Инаце, у протеклом периоду дошло је до значајног редуцирања броја путничких линија између овдашњих градова, а занимљиво је како на релацији између Санског Моста и Бихаћа уопште нема директне аутобуске линије.

Иако су очекивали поскупљење, путници сматрају да оволики скок нема основе.

"Оправдано би било дићи цијену превоза максимално за око четири одсто, не више. Све преко тога је профит и гуљење народа, јер на повећање од 10 одсто четири путника би надомјестила разлику и цијени горива", буне се путници с којима смо разговарали.

И други превозници неће сједити скрштених руку, већ праве калкулације.

Дејан Мијић, директор бањалучког "Аутопревоза", каже да ће приједлог измјена у виду поскупљења цијена упутити граду Бањалука на протокол идући понедјељак.

"Приједлог је усклађен с растом цијена горива и осталих цијена и требало би да буде на снази од 25. фебруара. Што се тиче појединачних карата, оне ће поскупјети с 1,60 на минимално 1,80 КМ, док ће мјесечне карте поскупјети за 10 до 12 одсто", најављује Мијић за "Независне".

Каже да се обично када поскупи гориво повећа број путника, јер је грађанима који имају аутомобиле исплативије купити мјесечну карту него плаћати гориво.

Како наводе превозници с подручја Семберије и сарајевско-романијске регије, у наредном периоду ће одржати састанке те одлучити хоће ли и цијене њихових услуга порасти.

Самир Хамзић, директор "Бис-Турса" из Зенице, казао је за федералне медије да је повећање акциза дефинитивно учинило своје.

"Морамо повећати цијене својих услуга. Утврдили смо да ће поскупљење у нашој компанији бити од пет до десет посто, у зависности од релације. Поскупљењем од десет посто биће обухваћене међународне линије, док ће оне краће бити покривене поскупљењем од пет посто. Гледали смо да превоз унутар земље оставимо на минимуму поскупљења", наглашава Хамзић, додавши да ће и они у наредних седам дана имати званично кориговане цијене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана