Радницима стаж није повезало 37.889 предузећа

Д. Орловић, Љ. Алексић
Радницима стаж није повезало 37.889 предузећа

Бањалука, Бијељина - Фонд за пензијско и инвалидско осигурање РС објавио је у петак на званичној интернет страници списак 37.889 фирми из РС и ФБиХ које нису документовале и повезале стаж радницима.

Директор тог фонда Младен Милић рекао је на конференцији за новинаре у Бијељини да послодавци нису предали укупно 262.135 података о платама својих запослених и то у периоду од 1994. до 2017. године.

- До краја године је рок да доставе ове податке. Очекујемо да ће то учинити, јер ћемо након тога бити принуђени да покренемо прекршајне пријаве - поручио је Милић.

Он је појаснио да уплатиоци доприноса за запослене нису предали образац “М-4”, који је био важећи до краја 2009. године или након тога образац “1002”, који се доставља Пореској управи, а представља податак о плати, односно, уплати доприноса за пензијско и инвалидско осигурање.

- Међу предузећима која су на објављеном списку налази се и знатан број оних која су уплатила доприносе. Имамо збирни податак, али без поднесених образаца не можемо укњижити појединачно за сваког осигураника - рекао је Милић.

Он каже да се многи послодавци плаше да је у овом случају у питању додатни намет или трошак, што највећим дијелом није тачно, али напомиње да је уплата доприноса обавеза која не застаријева.

Наводи да је Фонд ПИО на интернет страници објавио и образац “М-4”, с обзиром на то да није у употреби већ девет година и тешко га је наћи у књижарама, те најавио помоћ послодавцима у попуњавању тог обрасца у свакој од филијала.

- Потпуна, тачна и употребљива матична евиденција у базама Фонда ПИО омогућава несметано остваривање права на пензију - додао је Милић.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић подржао је потез Фонда ПИО, којим је објелоданио све фирме које нису уредно документовале уплате осигурања радницима.

- Непрестано из Уније заговарамо легалитет и легалност рада. Потребни су нам свакако мањи намети на рад, али послодавци су дужни да редовно измирују све своје обавезе - поручио је Шкребић.

Економиста Горан Радивојац сматра да оволики број фирми који се нашао на списку Фонда ПИО без неопходне документације о уплаћеним доприносима сигурно показује да је велики проценат оних који их уопште нису ни уплатили. То је, како каже, озбиљан проблем, јер је Пореска управа РС доста репресивна када је у питању измирење обавеза по основу пореза и доприноса, а многи их ипак не извршавају.

- Рјешење можемо тражити у два правца - или ићи још репресивније, или смањити стопе за доприносе, па на тај начин довести послодавце у ситуацију да им се не исплати избјегавати обавезе, јер би казне биле доста веће него да су их уплатили - рекао је Радивојац.

Дугови и уштеде

У Фонду ПИО РС кажу да су им порасла потраживања за неуплаћене доприносе. Доминира дуг здравствених установа, који је повећан за 5,9 одсто. Истакли су и да су континуираним спровођењем акције “Стоп преварама, до пензије поштено” у прошлој години уштеђена 3,3 милиона марака, а укупно од 2012. више од 35 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана