Радницима дугују и по три плате

Агенције
Радницима дугују и по три плате

Бањалука - У металској индустрији и сектору рударства у Републици Српској (РС) око 20 одсто радника није примило три до 20 плата - упозорио је данас предсједник Гранског синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске Тане Пеулић.

Истакао је да је то један од разлога за организовање синдикалне првомајске протестне шетње радника у РС. 

Истовремено, око 50 одсто предузећа у тим секторима исплаћује загарантовану зараду, а неколико предузећа не измирује ни остале обавезе на плату. 

''Око 30 одсто је предузећа у којима се примају плате у пуним износима, као што је ЕФТ Станари, гдје је просјечна нето плата 1.200 КМ'', рекао је Пеулић на прес-конференцији.

Нагласио је да великим пословним системима у РС не смета садашњи Закон о раду, већ „малим фирмама” у којим се исплаћују загарантоване плате или касни десет и више зарада. 

Предсједница Савеза синдиката РС-а Ранка Мишић је такође истакла проблем примјене свих закона, па и садашњег Закона о раду јер контролни органи не желе или нису довољно способни да контролишу примјену тог закона и колективних уговора. 

''Стога за посљедицу имамо поткрадање РС, радника, пензионог и фонда здравља, а богаћење појединаца'', указала је Мишић. 

Навела је да испитивање синдиката показује и да се најавише крше радничка права око исплате плата, доприноса, те кориштења годишњег одмора, а у посљедње вријеме јавља се интензивније и мобинг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана