Radnicima ZTC Banja Vrućica 13. plata, regres, topli obrok i nagrade

nezavisne.com
Radnicima ZTC Banja Vrućica 13. plata, regres, topli obrok i nagrade

Teslić - Nikada za ovih 20 godina plata nije kasnila niti jedan dan. Isto tako, sve obaveze prema socijalnom i zdravstvenom redovno se uplaćuju, kao i druge beneficije, ističe Dušica Letić, medicinska sestra, koja u Zdravstvenoturističkom centru "Banja Vrućica" radi pune dvije decenije.

U ovom ZTCu, tokom tekuće godine, konstantno je zaposleno između 330 i 340 radnika, a Letićeva je jedan od njih i svjedok je, kako kaže, da su se od 1997. godine, kada je posao dobila, uslovi rada umnogome poboljšali.

"Svim zaposlenim 'Banja Vrućica' u ovim turbulentnim vremenima nudi sigurnost kakva se rijetko sreće. Sa druge strane, radna atmosfera je zaista dobra, solidarnost i razumijevanje među kolegama su veliki", ističe ona.

ZADOVOLjSTVO: Slično kaže i Ivona Paškić, domaćica hotela sa četiri zvjezdice "Kardial" i "Posavina" sa dvije, koja, nakon završenih studija, u "Banji Vrućici" radi od 2011. godine, i ističe da je veoma zadovoljna.

"Raditi ovaj posao u 'Banji Vrućici' pravi je izazov. Imate priliku da upoznajete mnogo ljudi iz različitih sfera poslovanja, iz različitih zemalja i na taj način da usavršavate svoje jezičke i organizacione vještine", priča Paškićeva.

Uz ostalo, ona voli svoj posao upravo zbog toga što nije monoton.

"Pošto sam mlada majka, tek došla sa porodiljskog bolovanja, želim da istaknem da su sva moja prava ispoštovana i da nemam zaista nikakve zamjerke.

I to mogu reći u ime svih porodilja zaposlenih u našoj kompaniji", kazuje Paškićeva.

JEDINSTVENO: Dakle, pored redovnih plata i doprinosa za zaposlene, redovno se plaćaju i svi porezi i ostale obaveze prema republičkoj i opštinskoj administraciji. I to nije sve. Jela Jelić, predsjednik Sindikata zaposlenih u ZTCu "Banja Vrućica", napominje da se svake godine radnicima isplaćuju regres i 13. plata, što je, naglašava, rijetkost u današnje vrijeme.

Ističe da je položaj zaposlenih u ZTCu vrlo dobar.

"Svaki radni odnos zasnovan je prema zakonskim odredbama i mi nemamo radnika na crno.

U našem sindikatu nismo imali prigovora od strane zaposlenih da nešto nije u redu i da treba da reagujemo.

Takođe, sva radnička primanja redovno se isplaćuju.

 Plate su redovne kao i doprinosi", navodi Jelićeva.

Dodala je da se čitav radni proces odvija prema zakonskim odredbama i zato nemaju većih problema u radu.

"Pošto je naša kompanija stabilna i uspješna, u mogućnosti smo da u ime Sindikata sa mnogim drugim firmama sklopimo ugovore koji našim radnicima omogućavaju povoljnije uslove prilikom kupovine", ističe Jelićeva.

POGODNOSTI: Pritom napominje da zbog stabilnog poslovanja "Banje Vrućice" radnici tog ZTCa lakše dobijaju kredite kod banaka.

"Zaista, postoji mnogo pogodnosti koje našim radnicima olakšavaju svakodnevicu", kaže Jelićeva. Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS, napominje da su odnosi Sindikata i sadašnjih te svih prethodnih garnitura poslovodstva "Banje Vrućice" na izuzetno visokom nivou.

Prema njegovim riječima, zahtjevi granskog sindikata u narednom periodu ići će u pravcu dodatnog povećanja radničkih prava.

Kada je podvukao crtu, naglasio je da je odnos "Banje Vrućice" prema radnicima na visokom nivou.

"Stvoren je klasičan odnos socijalnog pregovora i uzajamnog poštivanja socijalnih partnera.

Više od 90 odsto zaposlenih u 'Banji' su članovi Sindikata, a kada je riječ o poslodavcu, apsolutno poštuje sva zakonska radnička prava", naglašava Savanović.

AMBIJENT: ZTC je, dakle, jedan od najjačih motora razvoja Teslića.

Veliki značaj "Banje Vrućice" za poslovni ambijent u Tesliću potvrđuje i činjenica da je više od 90 odsto trenutno zaposlenih upravo iz te opštine.

Na zaposlenost i lokalni razvoj utiču i otkupom poljoprivrednih proizvoda, ali i vanpansionskom potrošnjom njihovih gostiju, posebno onih iz inostranstva, koji kupuju na lokalnoj pijaci i u prodavnicama i tržnim centrima, te posjećuju ugostiteljske objekte u gradu. Osim toga, u periodima velike tražnje i kod prijema velikih grupa, ZTC "Banja Vrućica" zakupljuje i sobe u privatnom smještaju.

Kada je riječ o radnicima koje zapošljavaju, u pitanju je široka lepeza profila, od nekvalifikovanih radnika do ljekara subspecijalista.

Primjera radi, u ovom ZTCu rade ljekari subspecijalisti i specijalisti, medicinske sestre, fizioterapeuti, maseri, ekonomisti te pravnici.

Posao u "Banji Vrućici" pronašao je i žurnalista, ali i turistički tehničari, kuvari, konobari, trgovci, inženjeri, električari.

Ovdje rade i vodoinstalateri, zidari, moleri, te sobarice, higijeničarke i parkovski radnici. "Svim zaposlenim se redovno isplaćuju plate i doprinosi.

Plata nikada ne kasni ni dan i isplaćuje se svakog 15. u mjesecu, ili ranije, ako je tog datuma neradni dan", poručuju iz ZTC "Banja Vrućica".

MILIONI: Po osnovu plata i doprinosa radnicima, na godišnjem nivou se izdvaja oko pet miliona KM. "Minimalna plata je veća od zakonskog minimuma i iznosi 450 KM.

Pored plate, svim radnicima su obezbijeđeni topli obrok i regres.

U proteklih nekoliko godina na kraju svake godine radnicima je isplaćivana božićnica ili 13. plata, a najbolji radnici su dodatno nagrađivani bonusima od 1.000 KM i 500 KM", podsjećaju iz ZTCa.

Bitno je napomenuti da je u proteklim godinam zabilježen konstantan rast obima posla, odnosno broja ostvarenih noćenja, pa je, paralelno s tim, rastao i broj zaposlenih.

Pritom, u planu je otvaranje novih radnih mjesta, a već imaju gotov projekat izgradnje novog restorana i banket sale, koji podrazumijeva i zapošljavanje 15 novih radnika.

"Međutim, za početak građevinskih radova lokalna administracija zahtijeva izmjenu regulacionog plana. Zahtjev smo predali u februaru, a tek krajem ovog mjeseca će se naći na dnevnom redu Skupštine. Čim pribavimo sve dozvole, krećemo u izgradnju i nadamo se da ćemo sljedeće godine po tom osnovu zaposliti novih 15 radnika", ističu iz "Banje Vrućice".

Šansa za posao

Ako ste ambiciozni i željni dokazivanja, otvorena vam je šansa da postanete član uspješnog i zadovoljnog tima "Banje Vrućice".

Na email adresu [email protected] možete dostaviti svoju biografiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana