Radnici zaštićeni još dva dana

M. Mi.
Radnici zaštićeni još dva dana

Banjaluka - Opšti kolektivni ugovor u Republici Srpskoj važi do ponedjeljka, a socijalni partneri nisu održali nijedan sastanak kako bi usaglasili šta će biti sa radničkim pravima poslije toga.

Iako je ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović ranije najavio da će juče održati sastanak sa poslodavcima i sindikatima, to se nije desilo.

- Razgovora sa socijalnim partnerima za sada nema. Moguće je da danas ili pak za vikend održimo sastanak sa poslodavcima i sindikatima u vezi sa kolektivnim ugovorom - kazali su u Ministarstvu rada.

Savanović je rekao da ako ne bude postojala saglasnosti socijalnih partnera, Vlada RS će shodno Zakonu o radu odrediti odredbe opšteg kolektivnog ugovora.

Predstavnici poslodavaca i radnika potvrdili su da nisu dobili poziv Vlade RS na nove razgovore.

- Mi smo spremni da sjednemo za sto i da razgovaramo. Međutim, izgleda da nema nikakve volje da se organizuje sastanak i da vidimo šta će biti sa radničkim pravima poslije ponedjeljka - kazali su predstavnici radnika.

Opšti kolektivni ugovor prestao je da važi 20. aprila ove godine, kada je istekao rok iz novog Zakona o radu da bude definisan novi. Kako bi radnička prava ostala zaštićena, Vlada RS je krajem aprila donijela odluku o produženju važenja opšteg kolektivnog ugovora do 30. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana