Радници у БиХ 197 дана раде за порезе

nezavisne.com
Радници у БиХ 197 дана раде за порезе

Сарајево - Просјечан радник у Босни и Херцеговини јуче је почео радити за себе, а све до сада, тачније 197 дана од почетка године, радио је како би платио порезе, показала је платформа њњњ.мојпорез.ба.

Ове године он ради пет дана више за порезе него што је радио прошле године, показују исти подаци, а који су јуче представљени у Сарајеву од стране Центра за политике и управљање и Удружења грађана “Зашто не”, а који су и креирали ову платформу.

Према расположивим бројкама, особа с просјечним примањима и потрошачким навикама у БиХ ове године уплатила је више пореза у односу на прошлу годину.

Тако је у Федерацији БиХ на основу рада и потрошње просјечна особа уплатила 9.800 КМ, у односу на 8.600 КМ прошле године. У РС је по истом основу просјечна особа ове године уплатила 8.350 КМ, у односу на 7.700 КМ прошле године.

“Овај раст се може приписати расту просјечних плата у оба ентитета и промјени потрошачких навика грађана. Додатно, значајнији раст пореског терета у Федерацији БиХ може се приписати већем пореском оптерећењу рада кроз опорезивање дијела топлог оброка”,  сматрају у овим организацијама.

Иначе, у односу на прошлу годину, више су акцизе на дуван, које су повећане са прошлогодишњих 2,42 КМ на 2,60 КМ у 2018. години. Путарине на нафту и нафтне деривате повећане су са 0,25 на 0,40 КМ по литру.

У Федерацији је дошло до промјене Закона о порезу на доходак, а што је, како оцјењују, резултирало повећањем пореског клина, јер је проширена пореска база на дијелове топлог оброка и регреса који до тада нису били опорезовани.

“Циљ реформског процеса требало је да буде смањење пореског клина кроз смањење опорезивања рада, али су до сада имплементиране мјере резултирале, управо супротно, повећањем опорезивања и укупне цијене рада”, оцијенили су они.

Из ових удружења позвали су грађане да посјете веб платформу www.mojporez.ba и сазнају до када они лично раде за плаћање пореза и да сазнају како се троши њихов новац.

Порески калкулатор је платформа која на једноставан и занимљив начин омогућава да се израчунају укупни порези који се плаћају на мјесечном и годишњем нивоу, као и да се види на шта се све троши новац прикупљен за порезе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана