Radnici pogasili mašine Unisa

Marijana Miljić
Radnici pogasili mašine Unisa

Derventa - Radnici Fabrike cijevi "Unis" iz Dervente obustavili su juče rad jer im uprava preduzeća nije isplatila platu za decembar prošle godine i uplatila dugovanja za doprinose.

Radnici su za petak bili najavili štrajk, ali su od te namjere odustali jer im je uprava obećala da će isplatiti decembarsku platu i uplatiti doprinose.

- Ništa od obećanja nije ispoštovano. Zato nismo ni ulazili u pogone. Pored decembarske plate, tražimo i da nam uplate novac na osnovu doprinosa za dva mjeseca. Sa nama niko neće da pregovora. Uprava traži da štrajkački odbor dođe kod njih u kancelariju, a radnici hoće da oni dođu kod nas u restoran, gdje smo okupljeni  - kazala je predsjednica Sindikalne organizacije "Unisa" Radoslava Milanković.

Naglasila je da ne zna do kada će ostati u štrajku i da li će im se neko iz uprave preduzeća obratiti i obrazložiti zašto nisu ispoštovali dogovor od petka.

U upravi preduzeća ističu da decembarsku platu i doprinose nisu uplatili zbog tehničkih procedura.

- Novac je obezbijeđen za te namjene, ali kasnimo u prebacivanju na naš račun. Očekujemo da će novac radnicima biti isplaćen u toku dana - kazao je član Upravnog odbora "Unisa" Zoran Sikimić.

On je ustvrdio da stanje u preduzeću nije onakvo kakvim ga predstavljaju u javnosti.

- Poslovni partneri izmiruju dugovanja prema "Unisu", koji ima 187 radnika, ali zbog tehničkih procedura kasnimo u prebacivanju novca sa jednog na drugi račun. Kada riješimo te probleme, situacija će biti mnogo bolja - rekao je Sikimić.

Rukovodstvo fabrike najavilo je ranije sklapanje ugovora sa jednom kompanijom iz Rusije, a Sikimić ističe da su dogovori u vezi sa tim poslom u završnoj fazi. Direktor "Unisa" Dušan Živković je, prema Sikimićevim riječima, otputovao u Rusiju i trebalo bi da potpiše ugovor. Prema ranijim informacijama, "Unis" bi trebalo da postane partner velikog ruskog preduzeća "Magnitogorsk".

Okružni privredni sud u Doboju pokrenuo je postupak restrukturiranja "Unisa" u septembru 2016, a taj dokument dobio je zeleno svjetlo krajem aprila 2017. godine. Rješenje o otvaranju postupka restrukturiranja doneseno je na prijedlog povjerioca RTC "Luka Šamac", čiji je vlasnik "Balkan stil", koji je i vlasnik "Unisa".

Dugovanja

Dugovanja Fabrike cijevi "Unis" iz Dervente iznose oko pola milijarde maraka, a najveće potraživanje ima Izvozno-kreditna agencija BiH, koja je prijavila 195 miliona KM.

Isplata potraživanja definisana je planom finansijskog i operativnog restrukturiranja "Unisa" u roku od deset godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana