Радници погасили машине Униса

Маријана Миљић
Радници погасили машине Униса

Дервента - Радници Фабрике цијеви "Унис" из Дервенте обуставили су јуче рад јер им управа предузећа није исплатила плату за децембар прошле године и уплатила дуговања за доприносе.

Радници су за петак били најавили штрајк, али су од те намјере одустали јер им је управа обећала да ће исплатити децембарску плату и уплатити доприносе.

- Ништа од обећања није испоштовано. Зато нисмо ни улазили у погоне. Поред децембарске плате, тражимо и да нам уплате новац на основу доприноса за два мјесеца. Са нама нико неће да преговора. Управа тражи да штрајкачки одбор дође код њих у канцеларију, а радници хоће да они дођу код нас у ресторан, гдје смо окупљени  - казала је предсједница Синдикалне организације "Униса" Радослава Миланковић.

Нагласила је да не зна до када ће остати у штрајку и да ли ће им се неко из управе предузећа обратити и образложити зашто нису испоштовали договор од петка.

У управи предузећа истичу да децембарску плату и доприносе нису уплатили због техничких процедура.

- Новац је обезбијеђен за те намјене, али каснимо у пребацивању на наш рачун. Очекујемо да ће новац радницима бити исплаћен у току дана - казао је члан Управног одбора "Униса" Зоран Сикимић.

Он је устврдио да стање у предузећу није онакво каквим га представљају у јавности.

- Пословни партнери измирују дуговања према "Унису", који има 187 радника, али због техничких процедура каснимо у пребацивању новца са једног на други рачун. Када ријешимо те проблеме, ситуација ће бити много боља - рекао је Сикимић.

Руководство фабрике најавило је раније склапање уговора са једном компанијом из Русије, а Сикимић истиче да су договори у вези са тим послом у завршној фази. Директор "Униса" Душан Живковић је, према Сикимићевим ријечима, отпутовао у Русију и требало би да потпише уговор. Према ранијим информацијама, "Унис" би требало да постане партнер великог руског предузећа "Магнитогорск".

Окружни привредни суд у Добоју покренуо је поступак реструктурирања "Униса" у септембру 2016, а тај документ добио је зелено свјетло крајем априла 2017. године. Рјешење о отварању поступка реструктурирања донесено је на приједлог повјериоца РТЦ "Лука Шамац", чији је власник "Балкан стил", који је и власник "Униса".

Дуговања

Дуговања Фабрике цијеви "Унис" из Дервенте износе око пола милијарде марака, а највеће потраживање има Извозно-кредитна агенција БиХ, која је пријавила 195 милиона КМ.

Исплата потраживања дефинисана је планом финансијског и оперативног реструктурирања "Униса" у року од десет година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана