Radnici iz Hrvatske u bijedi čekaju prava

M. Mi.
Radnici iz Hrvatske u bijedi čekaju prava

Banjaluka - Predstavnici BiH i Hrvatske ni na jednom susretu na najvišem nivou u toku ove godine nisu razgovarali o načinu rješavanja mnogobrojnih problema državljana BiH koji su do rata živjeli i radili u Hrvatskoj.

- Zajednička sjednica Savjeta ministara BiH i Vlade Hrvatske, koja treba da bude održana u prvoj polovini ove godine mogla bi biti prilika da budu sagledani modaliteti za rješavanje pojedinih otvorenih bilateralnih pitanja - navedeno je u informaciji Savjeta ministara dostavljenoj Parlamentu BiH kao odgovor na poslaničko pitanje.

Istaknuto je da Ministarstvo inostranih poslova BiH, koje je lani zaduženo da u bilateralnim kontaktima sa zvaničnicima Hrvatske obnovi razgovore u vezi sa rješavanjem ovog pitanja, kontinuirano postavlja ovu problematiku kao prioritetnu.

Državljani BiH koji su do rata živjeli u Hrvatskoj duže od dvije decenije ne mogu u toj zemlji da ostvare najosnovnija prava poput isplate zarađenih plata, penzija, invalidnina, povezivanja radnog staža i slično. Prema riječima predsjednika Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske Nikole Puzigaće, u Srpskoj živi više od 15.000 državljana BiH koji su do rata živjeli i radili u Hrvatskoj.

- Mi živimo na granici siromaštva. Nemamo nikakva prava niti ih možemo ostvariti. Najteže nam pada to što nam je onemogućeno vraćanje stanarskih prava - rekao je Puzigaća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana