Радници из Хрватске у биједи чекају права

М. Ми.
Радници из Хрватске у биједи чекају права

Бањалука - Представници БиХ и Хрватске ни на једном сусрету на највишем нивоу у току ове године нису разговарали о начину рјешавања многобројних проблема држављана БиХ који су до рата живјели и радили у Хрватској.

- Заједничка сједница Савјета министара БиХ и Владе Хрватске, која треба да буде одржана у првој половини ове године могла би бити прилика да буду сагледани модалитети за рјешавање појединих отворених билатералних питања - наведено је у информацији Савјета министара достављеној Парламенту БиХ као одговор на посланичко питање.

Истакнуто је да Министарство иностраних послова БиХ, које је лани задужено да у билатералним контактима са званичницима Хрватске обнови разговоре у вези са рјешавањем овог питања, континуирано поставља ову проблематику као приоритетну.

Држављани БиХ који су до рата живјели у Хрватској дуже од двије деценије не могу у тој земљи да остваре најосновнија права попут исплате зарађених плата, пензија, инвалиднина, повезивања радног стажа и слично. Према ријечима предсједника Удружења радника и инвалида рада избјеглих из Хрватске Николе Пузигаће, у Српској живи више од 15.000 држављана БиХ који су до рата живјели и радили у Хрватској.

- Ми живимо на граници сиромаштва. Немамо никаква права нити их можемо остварити. Најтеже нам пада то што нам је онемогућено враћање станарских права - рекао је Пузигаћа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана