Radnici banjalučkog Kosmosa: Porodice su nam gladne

Marina Čigoja
Radnici banjalučkog Kosmosa: Porodice su nam gladne

Banjaluka - Radnici banjalučkog Vazduhoplovnog zavoda "Kosmos" poručili su u petak sa protesta na Trgu Krajine u Banjaluci da neće odustati od borbe, dok ne dobiju plate koje su zaradili.

Oni su u štrajku već tri mjeseca, jer nisu primili 15 plata, dok im doprinosi nisu uplaćivani godinama.  Ovo je treći put da se okupljaju na trgu, jer im se, kako kažu, još nije obratio niko iz Vlade, koja je vlasnik preduzeća. Štrajkači su istakli da im je jedino direktor firme Dragan Ilić obećao isplatu jedne plate nakon što dobiju pozajmicu od Investiciono-razvojne banke (IRB) RS.

Među sedamdesetak okupljenih radnika našla se i Ana Ristić koja već 27 godina radi u "Kosmosu".

- Ne pamtim teže dane. Ni sami ne znamo kako preživljavamo. Snalazimo se kako umijemo. Ne tržimo ništa više od uslova dostojnih čovjeka. Ako radim osam sati za to treba da budem i plaćena, a ko će biti direktor ili ministar to me ne interesuje. Nismo ovdje da bi bilo koga smjenjivali - naglasila je Ristićeva.

Njen kolega Mišo Vranješ, koji u "Kosmosu" radi tri decenije, kaže da neće odustati dok zahtjevi ne budu ispunjeni.

- Ovo je zločin nad radnicima. Bio sam u inostranstvu, radili smo milionske poslove, ali plate nismo dobili. Niko nam se ne obraća. Okupljaćemo se i dalje, jer nemamo kud. Četiri mjeseca smo u štrajku i sada odustajanja nema - kazao je Vranješ.

Radnik "Kosmosa" Zoran Regoda kaže da im najteže pada što firma ima posla, a od njih se traži da rade džabe.

- Struja, voda, sve poskupljuje, od čega da to plaćamo? I dalje ćemo mirnim protestima pokušavati da nađemo rješenje, sve dok budemo mogli da budemo mirni. Zbog ovakvog stanja ne trpimo samo mi, trpe i naše porodice - rekao je Regoda.

Predsjednik Sindikalne organizacije "Kosmosa" koja okuplja radnike u štrajku Željko Nikolić istakao je da od obećanja nemaju ništa i da će početi da rade kada vide pisani trag svega što im se obećava.

- Direktor nam je obećao isplatu jedne plate nakon što dobijemo pozajmicu od IRB-a, ali naš zahtjev je isplata minimalno dvije plate. Nastavićemo da izlazimo na ulicu dok se ne postigne rješenje. Jedan od prijedloga je da i direktoru onemogućimo ulazak u "Kosmos" i to bi mogao da bude scenario u narednom periodu - kazao je Nikolić.

Radnici "Kosmosa" protestnu šetnju započeli su ispred preduzeća, zadržali se oko pola sata na Trgu Krajine, a odatle se uputili prema parku "Mladen Stojanović".

Belenzada

Odgovarajući na pitanje zašto predsjednik Konfederacije sindikata RS Obrad Belenzda nije sa njima Željko Nikolić je rekao da je morao da otputuje u Bijeljinu i da je to razlog njegovog izostanka.

- Njegova podrška nam znači mnogo. On je već tri ili četiri mjeseca sa nama i nikad neću sumnjati u njega - rekao je Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana