Радници бањалучког Космоса: Породице су нам гладне

Марина Чигоја
Радници бањалучког Космоса: Породице су нам гладне

Бањалука - Радници бањалучког Ваздухопловног завода "Космос" поручили су у петак са протеста на Тргу Крајине у Бањалуци да неће одустати од борбе, док не добију плате које су зарадили.

Они су у штрајку већ три мјесеца, јер нису примили 15 плата, док им доприноси нису уплаћивани годинама.  Ово је трећи пут да се окупљају на тргу, јер им се, како кажу, још није обратио нико из Владе, која је власник предузећа. Штрајкачи су истакли да им је једино директор фирме Драган Илић обећао исплату једне плате након што добију позајмицу од Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) РС.

Међу седамдесетак окупљених радника нашла се и Ана Ристић која већ 27 година ради у "Космосу".

- Не памтим теже дане. Ни сами не знамо како преживљавамо. Сналазимо се како умијемо. Не тржимо ништа више од услова достојних човјека. Ако радим осам сати за то треба да будем и плаћена, а ко ће бити директор или министар то ме не интересује. Нисмо овдје да би било кога смјењивали - нагласила је Ристићева.

Њен колега Мишо Врањеш, који у "Космосу" ради три деценије, каже да неће одустати док захтјеви не буду испуњени.

- Ово је злочин над радницима. Био сам у иностранству, радили смо милионске послове, али плате нисмо добили. Нико нам се не обраћа. Окупљаћемо се и даље, јер немамо куд. Четири мјесеца смо у штрајку и сада одустајања нема - казао је Врањеш.

Радник "Космоса" Зоран Регода каже да им најтеже пада што фирма има посла, а од њих се тражи да раде џабе.

- Струја, вода, све поскупљује, од чега да то плаћамо? И даље ћемо мирним протестима покушавати да нађемо рјешење, све док будемо могли да будемо мирни. Због оваквог стања не трпимо само ми, трпе и наше породице - рекао је Регода.

Предсједник Синдикалне организације "Космоса" која окупља раднике у штрајку Жељко Николић истакао је да од обећања немају ништа и да ће почети да раде када виде писани траг свега што им се обећава.

- Директор нам је обећао исплату једне плате након што добијемо позајмицу од ИРБ-а, али наш захтјев је исплата минимално двије плате. Наставићемо да излазимо на улицу док се не постигне рјешење. Један од приједлога је да и директору онемогућимо улазак у "Космос" и то би могао да буде сценарио у наредном периоду - казао је Николић.

Радници "Космоса" протестну шетњу започели су испред предузећа, задржали се око пола сата на Тргу Крајине, а одатле се упутили према парку "Младен Стојановић".

Белензада

Одговарајући на питање зашто предсједник Конфедерације синдиката РС Обрад Белензда није са њима Жељко Николић је рекао да је морао да отпутује у Бијељину и да је то разлог његовог изостанка.

- Његова подршка нам значи много. Он је већ три или четири мјесеца са нама и никад нећу сумњати у њега - рекао је Николић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана