Radnici ŽRS će otići samo uz primamljive otpremnine

nezavisne.com
Radnici ŽRS će otići samo uz primamljive otpremnine

Doboj - Desetak radnika Sekcije za saobraćajno-transportnu djelatnost zainteresovano je za dobrovoljni odlazak iz "Željeznica RS", a da bi se stiglo do ukupno 160 imena, koliko tokom ove godine treba da ih kao višak napusti ovo preduzeće, potrebne su primamljive novčane ponude.

"Zainteresovana sam ukoliko bi nekakve otpremnine bile normalne. Do redovne penzije imam još sedam godina, ustupila bih radno mjesto, ali za adekvatnu otpremninu. Za nekakvu mizeriju ne bih sigurno, ne bi niko otišao", kazala je Spomenka Marković, koja u Sekciji za STD radi 32 godine.

Ona navodi da bi možda novac koji bi dobila upotrijebila za pokretanje biznisa poput uzgoja koka nosilja, svinja ili ovaca, pošto njena porodica posjeduje obradivo zemljište i mogla bi se baviti poljoprivredom.

Dragan Savanović, generalni direktor ŽRS, navodi da još nije raspisan poziv za dobrovoljni odlazak iz preduzeća, program zbrinjavanja viška radnika je upućen sindikatima na razmatranje, a poznat je i način na koji će se obračunavati iznos otpremnina koje sljeduju dobrovoljce.

"Baza je prosjek plate tri zadnja mjeseca, a obračunava se prema broju godina provedenih u firmi, znači u ŽRS. Kada bismo obračunavali, neko ko je već zaposlen 18 godina u 'Željeznicama RS', on dobija svih šest otpremnina po zakonu i još šest naknada za dobrovoljni odlazak", pojasnio je Savanović.

Problem viška radnika je najbolje rješavati dobrovoljnim odlaskom, smatraju sindikalci, ali nisu zadovoljni prijedlogom programa zbrinjavanja viška radnika i novčanim ponudama, pa su Upravi uputili primjedbe.

"Smatramo da bi to trebalo da bude znatno više, odnosno trebalo bi da bude toliko visoko da bude primamljivo za ljude. Ako bismo koristili iskustva iz Srbije, oni su imali 240 evra po godini radnog staža. To bi bilo primamljivo", kazao je Milijan Marković, predsjednik Sindikata željezničara.

Rješavanje problema viška radnika je top tema među zaposlenima, kojima su mediji često izvor informacija, kaže generalni direktor ŽRS, pa je na neformalnom druženju novinarima uputio jedan savjet.

"Kada pišete priloge ili izvještavate, pokušajte koristiti adekvatne termine, jer smo primijetili da se termini često zamijene ili u nekim slučajevima upotrijebe neadekvatni", rekao je Savanović.

Pored savjeta, on je govorio i o poslovanju, pa je rekao da su ŽRS u prošloj godini prihodovale za oko 1.000.000 KM više nego 2016. godine, a smanjeni su i troškovi radne snage za oko 2.500.000 KM.

Savanović je naveo da su ŽRS generalno bolje poslovale u 2017. godini, kao i da se završni računi očekuju u februaru, kada će biti kompletirani rezultati.

"U 2018. ulazimo s planovima povećanja prihoda iz prevoza robe, a kada je riječ o prevozu putnika, nastoji se smanjiti trend opadanja broja putnika", rekao je Savanović, dodajući da se vode preliminarni razgovori da se iznajme dizel-motorne garniture iz Srbije.

Savanović očekuje uspostavljanje vozne linije Sarajevo - Bihać i obratno, nakon što "Željeznice FBiH" osposobe Unsku prugu do Bihaća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana