Радници ЖРС ће отићи само уз примамљиве отпремнине

nezavisne.com
Радници ЖРС ће отићи само уз примамљиве отпремнине

Добој - Десетак радника Секције за саобраћајно-транспортну дјелатност заинтересовано је за добровољни одлазак из "Жељезница РС", а да би се стигло до укупно 160 имена, колико током ове године треба да их као вишак напусти ово предузеће, потребне су примамљиве новчане понуде.

"Заинтересована сам уколико би некакве отпремнине биле нормалне. До редовне пензије имам још седам година, уступила бих радно мјесто, али за адекватну отпремнину. За некакву мизерију не бих сигурно, не би нико отишао", казала је Споменка Марковић, која у Секцији за СТД ради 32 године.

Она наводи да би можда новац који би добила употријебила за покретање бизниса попут узгоја кока носиља, свиња или оваца, пошто њена породица посједује обрадиво земљиште и могла би се бавити пољопривредом.

Драган Савановић, генерални директор ЖРС, наводи да још није расписан позив за добровољни одлазак из предузећа, програм збрињавања вишка радника је упућен синдикатима на разматрање, а познат је и начин на који ће се обрачунавати износ отпремнина које сљедују добровољце.

"База је просјек плате три задња мјесеца, а обрачунава се према броју година проведених у фирми, значи у ЖРС. Када бисмо обрачунавали, неко ко је већ запослен 18 година у 'Жељезницама РС', он добија свих шест отпремнина по закону и још шест накнада за добровољни одлазак", појаснио је Савановић.

Проблем вишка радника је најбоље рјешавати добровољним одласком, сматрају синдикалци, али нису задовољни приједлогом програма збрињавања вишка радника и новчаним понудама, па су Управи упутили примједбе.

"Сматрамо да би то требало да буде знатно више, односно требало би да буде толико високо да буде примамљиво за људе. Ако бисмо користили искуства из Србије, они су имали 240 евра по години радног стажа. То би било примамљиво", казао је Милијан Марковић, предсједник Синдиката жељезничара.

Рјешавање проблема вишка радника је топ тема међу запосленима, којима су медији често извор информација, каже генерални директор ЖРС, па је на неформалном дружењу новинарима упутио један савјет.

"Када пишете прилоге или извјештавате, покушајте користити адекватне термине, јер смо примијетили да се термини често замијене или у неким случајевима употријебе неадекватни", рекао је Савановић.

Поред савјета, он је говорио и о пословању, па је рекао да су ЖРС у прошлој години приходовале за око 1.000.000 КМ више него 2016. године, а смањени су и трошкови радне снаге за око 2.500.000 КМ.

Савановић је навео да су ЖРС генерално боље пословале у 2017. години, као и да се завршни рачуни очекују у фебруару, када ће бити комплетирани резултати.

"У 2018. улазимо с плановима повећања прихода из превоза робе, а када је ријеч о превозу путника, настоји се смањити тренд опадања броја путника", рекао је Савановић, додајући да се воде прелиминарни разговори да се изнајме дизел-моторне гарнитуре из Србије.

Савановић очекује успостављање возне линије Сарајево - Бихаћ и обратно, након што "Жељезнице ФБиХ" оспособе Унску пругу до Бихаћа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана