Radnici “Unisa” čekaju odluku suda

Milijana Latinović
Radnici “Unisa” čekaju odluku suda

Derventa - Radnici Fabrike cijevi “Unis” iz Dervente još nisu podnijeli zahtjev za stečaj tog preduzeća, jer čekaju ishod istog zahtjeva koji je na adresu Okružnog privrednog suda u Doboju uputila Nova banka.

Prema podacima Okružnog privrednog suda u Doboju, ovo je već drugi put da Nova banka u nekoliko mjeseci podnosi zahtjev za stečaj u nekadašnjem derventskom gigantu. Prvi put stečaj u “Unisu” zatražili su polovinom prošle godine, ali je zahtjev tada vraćen na doradu i usklađivanje sa Zakonom o stečaju.

- Nova banka Banjaluka podnijela je 1. februara ove godine kod ovog suda prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom “Unis”. Zaključkom ovog suda prijedlog je vraćen na uređenje podnosiocu prijedloga. Još nismo zaprimili dopunjen zahtjev od Nove banke - naveli su u Okružnom privrednom sudu u Doboju.

Iz Nove banke Banjaluka nisu odgovorili na naša pitanja u vezi sa zahtjevom za stečaj u “Unisu”, a prošle godine, kada su prvi put podnijeli zahtjev za stečaj, istakli su da ne žele izlaziti u javnost sa tim informacijama.

Advokat koji zastupa radnike “Unisa” Dragan Tolimir ističe za “Glas Srpske” da je zahtjev za stečaj u ovom propalom preduzeću pripremljen.

- Čekamo da vidimo šta će biti sa postojećim zahtjevom za stečaj preduzeća. Ukoliko sud donese odluku o pokretanju stečaja, mi ćemo se svakako priključiti tome. Ako Nova banka povuče svoj prijedlog ili ga sud odbije, mi ćemo podnijeti zahtjev - rekao je Tolimir.

Predsjednica Sindikalne organizacije “Unisa” Radoslava Milanković kaže za “Glas Srpske” da od 15. februara u fabrici nema nikog osim portira.

- Došlo nam je do grla. U ovoj situaciji smo od 2013. godine. U više navrata je poslodavac pokušavao i obećavao procvat, a svaki put se završilo na jednoj ili dvije neto plate. U Derventi uspješno posluje više firmi, imaju posla i uredno isplaćuju svoje radnike. I mi ćemo tražiti drugi posao - istakla je Milankovićeva.

Dodaje da su i radnici čuli da je Nova banka ponovo podnijela zahtjev za stečaj u “Unisu”.

- Nova banka je još 2015. godine zaplijenila mašine i opremu u fabrici. Vjerujemo da će naš advokat uraditi ono što je najbolje  u ovoj situaciji - istakla je Milankovićeva.

Zaposleni u nekadašnjem derventskom gigantu odlučili su 11. februara da zatraže stečaj u ovom preduzeću jer nijedan od njihovih zahtjeva koji su davno stavili pred upravu nije ispunjen. Radnici su stupili u generalni štrajk 11. oktobra prošle godine, tražeći od uprave preduzeća isplatu zaostalih plata, uplatu doprinosa i ostalih naknada. Iako su iz uprave nekadašnjeg giganta stizala uvjeravanja da će svi zahtjevi radnika biti ispunjeni, na račune zaposlenih nije legla nijedna marka. Među 160 zaposlenih u “Unisu” koji mjesecima traže svoja prava je i 12 radnika koji su odavno trebali dobiti status penzionera.

Posao sa Rusima

U upravi “Unisa” mjesecima tvrde da će posrnulu fabriku dići iz pepela zahvaljujući poslu sa ruskim kombinatom “Magnetogorsk”. Iako je u Derventu stiglo oko 500 tona sirovine, radnici nisu htjeli da započnu proizvodnju dok ne dobiju zarađene plate.

- Nadam se da će naš ruski partner imati razumijevanja za probleme sa kojima se suočavamo i  to što sirovina stoji - rekao je ranije većinski vlasnik “Unisa” Goran Tomić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana