Радници “Униса” чекају одлуку суда

Милијана Латиновић
Радници “Униса” чекају одлуку суда

Дервента - Радници Фабрике цијеви “Унис” из Дервенте још нису поднијели захтјев за стечај тог предузећа, јер чекају исход истог захтјева који је на адресу Окружног привредног суда у Добоју упутила Нова банка.

Према подацима Окружног привредног суда у Добоју, ово је већ други пут да Нова банка у неколико мјесеци подноси захтјев за стечај у некадашњем дервентском гиганту. Први пут стечај у “Унису” затражили су половином прошле године, али је захтјев тада враћен на дораду и усклађивање са Законом о стечају.

- Нова банка Бањалука поднијела је 1. фебруара ове године код овог суда приједлог за отварање стечајног поступка над стечајним дужником “Унис”. Закључком овог суда приједлог је враћен на уређење подносиоцу приједлога. Још нисмо запримили допуњен захтјев од Нове банке - навели су у Окружном привредном суду у Добоју.

Из Нове банке Бањалука нису одговорили на наша питања у вези са захтјевом за стечај у “Унису”, а прошле године, када су први пут поднијели захтјев за стечај, истакли су да не желе излазити у јавност са тим информацијама.

Адвокат који заступа раднике “Униса” Драган Толимир истиче за “Глас Српске” да је захтјев за стечај у овом пропалом предузећу припремљен.

- Чекамо да видимо шта ће бити са постојећим захтјевом за стечај предузећа. Уколико суд донесе одлуку о покретању стечаја, ми ћемо се свакако прикључити томе. Ако Нова банка повуче свој приједлог или га суд одбије, ми ћемо поднијети захтјев - рекао је Толимир.

Предсједница Синдикалне организације “Униса” Радослава Миланковић каже за “Глас Српске” да од 15. фебруара у фабрици нема никог осим портира.

- Дошло нам је до грла. У овој ситуацији смо од 2013. године. У више наврата је послодавац покушавао и обећавао процват, а сваки пут се завршило на једној или двије нето плате. У Дервенти успјешно послује више фирми, имају посла и уредно исплаћују своје раднике. И ми ћемо тражити други посао - истакла је Миланковићева.

Додаје да су и радници чули да је Нова банка поново поднијела захтјев за стечај у “Унису”.

- Нова банка је још 2015. године заплијенила машине и опрему у фабрици. Вјерујемо да ће наш адвокат урадити оно што је најбоље  у овој ситуацији - истакла је Миланковићева.

Запослени у некадашњем дервентском гиганту одлучили су 11. фебруара да затраже стечај у овом предузећу јер ниједан од њихових захтјева који су давно ставили пред управу није испуњен. Радници су ступили у генерални штрајк 11. октобра прошле године, тражећи од управе предузећа исплату заосталих плата, уплату доприноса и осталих накнада. Иако су из управе некадашњег гиганта стизала увјеравања да ће сви захтјеви радника бити испуњени, на рачуне запослених није легла ниједна марка. Међу 160 запослених у “Унису” који мјесецима траже своја права је и 12 радника који су одавно требали добити статус пензионера.

Посао са Русима

У управи “Униса” мјесецима тврде да ће посрнулу фабрику дићи из пепела захваљујући послу са руским комбинатом “Магнетогорск”. Иако је у Дервенту стигло око 500 тона сировине, радници нису хтјели да започну производњу док не добију зарађене плате.

- Надам се да ће наш руски партнер имати разумијевања за проблеме са којима се суочавамо и  то што сировина стоји - рекао је раније већински власник “Униса” Горан Томић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана