Радна књижица у рукама 2.772 незапослених

Данијела Стоканић
Радна књижица у рукама 2.772 незапослених

Пале - За запошљавање и самозапошљавање у привреди, као и за пријем приправника и старијих од 45 година, кроз пројекте Завода за запошљавање РС, посао ће добити 2.772 особе, за шта је одобрено 13,3 милиона марака.

За све ове пројекте, за које је јавни позив био објављен почетком маја, владала је велика заинтересованост привредника широм Српске, што је само један од показатеља да је привреда у фази опоравка.

Према ријечима директора Завода за запошљавање РС Мирослава Вујичића, у поређењу са претходном годином, очигледан је пад незапослености, јер је запослено око 7.000 људи више у односу на исти период лани.

- Ако додамо и ових 2.700 људи које ћемо запослити то је 10.000 запослених до половине ове године - рекао је Вујичић.

Додао је да ће новац, који није искоришћен по пројектима, бити преусмјерен на запошљавање дјеце погинулих бораца, незапослених и демобилисаних бораца, те ратних војних инвалида у оквиру пројекта "Заједно до посла".

Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Мира Васић каже да се на овај позив јавило више од 8.000 послодаваца који су били заинтересовани да понуде радна мјеста.

- Велики број захтјева поднесен је у оквиру пројекта "Заједно до посла", који се односи на запошљавање дјеце борачких категорија - истакла је Васићева.

Подсјетила је да је за реализацију Акционог плана запошљавања у РС за ову годину био планиран 15,1 милион КМ.

- Осим тога, Влада припрема приједлог стратегије запошљавања за период 2016-2020. године, који ће упутити у Народну скупштину - рекла је Васићева.

Како је објаснио замјеник предсједника Управног одбора Завода Данко Ружичић обавеза послодаваца јесте да особе, које запосле по основу ових подстицаја, приме на неодређено вријеме када су у питању дјеца погинулих бораца и РВИ.

- Када је у питању пријем приправника у привреди, обавеза послодавца је да их запосли на 12 мјесеци, али има и пројеката који трају 24 мјесеца - рекао је Ружичић, додајући да је велико интересовање показано и за пројекат запошљавања лица изнад 45 година.

Директор Уније удружења послодаваца РС Саша Аћић сматра да су стимулације за запошљавање најефикаснији начин у настојањима да се смањи незапосленост.

- Запошљавање треба бити стимулисано током цијеле године, а не само након расписивања јавног позива. Пресјек треба урадити на крају године и потом већ у јануару исплатити стимулацију за сва новозапослена лица - рекао је Аћић и додао да такав приступ треба заузети већ догодине, како би послодавци имали јасну ситуацију и по питању стимулисања запошљавања за наредне године.

Према његовим ријечима највећу корист од стимулације имају незапослени који ће добити прилику да раде.

- Овакве стимулације побољшавају конкурентност наших компанија. Потребе послодаваца су много веће од предвиђених средстава. Нужно је обезбиједити значајно већа средстава за стимулације запошљавања - казао је Аћић.

Додао је да је вишеструка корист овако уложених јавних средстава смањена незапосленост, мањи издаци државе за социјална давања, раст прихода социјалних фондова и буџета, те боља покретљивост радне снаге.

Обавезе апликаната

Обавеза послодавца јесте да у року од 60 дана од дана достављања одлуке о одобравању средстава закључи уговор о раду са радником на неодређено вријеме.

Обавеза оних којима је одобрен новац за самозапошљавања јесте да у року од 60 дана региструје дјелатност и закључи уговор са Заводом за запошљавање РС.

Запошљавање у привреди

1.450 особа

5,8 милион марака

Запошљавање дјеце погинулих бораца и ратних војних инвалида

515 особа

2,6 милиона марака

Запошљавање приправника

121 дјеце погинулих бораца

350 осталих приправника

3,4 милиона марака

Запошљавање старијих од 45 година

336 особа

1,4 милиона марака

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана