Рађање првог дјетета проблем у Српској: Влада размишља о стимулацији

ATV
Рађање првог дјетета проблем у Српској: Влада размишља о стимулацији

Стимулисање рађања првог дјетета нова је мјера о којој размишљају у Влади Републике Српске. Једна је то од идеја која би требало да побољша демографску слику у Републици Српској а њоме ће се бавити у недавно формираном Савјету за демографску политику.

 Који ће то конкретни потези бити још нису прецизирали ни у министартву породице. Кажу прво ће струка да каже своје па ће се одлучити о конкретним потезима и потребном новцу.

“Прије пар дана  имали смо један врло конструктиван разговор о конкретним мјерама које би Влада могла предложити али смо се начелно договорили да саслушамо мишљење струке, демографа који ће детаљно звршити анализу тренутне демографске слике у РС и предложити конкретне мјере”, каже Соња Давидовић министар породице омладине и спорта.

Да чује конкретне мјере чека и премијер. У плановима Владе до 2021.године један од главних циљева јесте боља демографска слика. Након што добију податке Савјета за демографску политику, размислиће и о састанку са свим предсједницима политичких партија на коме би се разговарало управо о овој теми. Мјера за коју се залаже и која је све извјеснија јесте стимулисање рађања првог дјетета јер је, поручује премијер, пракса показала да се млади најтеже одлуче на  прво дијете.

“Ми изгледа имамо проблем рађања првог дјетета,код доношења одлуке да рађамо прво дијете а не треће и четврто, према томе рекао сам да видимо искуства из окружења”, каже премијер Републике Српске Радован Вишковић.

Пронаћи начин на који би се стимулисало рађање првог дјетета је само један од затадатака Савјета за демографску политику. Савјет је формиран прије два мјесеца а до краја априла требало би поново да се састану са конкетним приједлозима. Ова питања биће и дио националног програма за обнову Републике Српске покренутог на иницијативу предсјендика Жељке Цвијановић. Да се свим тим мора пожурити говоре и подаци да је у посљедњих 20 година уписано 30% мање основаца, 20 % мање средњошколаца, а  30% је мање и новорођених.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана