Rade Ristović, direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva RS: Đake čekaju lakše torbe

Dragana Keleč
Rade Ristović, direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva RS: Đake čekaju lakše torbe

Preteške đačke torbe jedna su od najčešćih zamjerki koje stižu na našu adresu, zbog čega smo ove godine odlučili da udžbenike štampamo na voluminoznom papiru, pa će knjige biti lakše, što će znatno doprinijeti očuvanju zdravlja i smanjenju deformiteta učenika.

Rekao je to u intervjuu za "Glas Srpske" direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva RS Rade Ristović.

- Raspisali smo tender za nabavku voluminoznog papira i ako sve bude kako smo planirali, učenici osnovnih škola trebalo bi uskoro da imaju lakše torbe - istakao je Ristović.

* GLAS: Koliko bi novih udžbenika iduće školske godine trebalo da očekuje školarce?

RISTOVIĆ: Konkurs za pribavljanje rukopisa udžbenika za školsku 2015/2016. godinu raspisan je za šest predmeta u osnovnoj školi i to za engleski jezik za treći, za četvrti i peti razred, muzičku kulturu za četvrti i peti, kao i poznavanje društva i poznavanje prirode za peti razred. Za engleski jezik pored udžbenika, potrebno je uraditi i radnu svesku i priručnik za nastavnike. Što se tiče gimnazije, raspisan je konkurs za 26 udžbenika, jednu zbirku zadataka i gramatiku, a za srednje stručne škole, po strukama i zanimanjima, za 47 udžbenika, osam zbirki zadataka i jednu gramatiku. Slična situacija bila je i lani. Konkurs je bio raspisan za gotovo isti broj udžbenika, a na konkurs su pristigli rukopisi za njih deset, dok su pozitivne recenzije i odobrenje Ministarstva dobila svega četiri udžbenika i to jedan za osnovnu školu i tri za srednju školu. Nažalost, odziv autora na konkurs je mali, posebno za srednje škole.

* GLAS: Na šta dobijate najviše zamjerki?

RISTOVIĆ: Najviše zamjerki dobijamo od profesora srednjih škola i srednjoškolaca, jer RS nema svoje udžbenike za srednje stručne škole, pa se profesori moraju snalaziti da učenicima prenesu znanja. Zamjerka koja često stiže na našu adresu je težina đačkih torbi osnovaca.

* GLAS: Kako Zavod te zamjerke nastoji da riješi?

RISTOVIĆ: Konstantno apelujemo na profesore sa dugogodišnjim iskustvom da se jave na konkurse i ponude rukopise udžbenika. Bez pokušaja da nešto uradimo nećemo ni uspjeti riješiti ovaj problem. Što se tiče težine đačkih torbi, ove godine odlučili smo da udžbenike štampamo na voluminoznom papiru, pa će knjige biti lakše, što će znatno doprinijeti očuvanju zdravlja i smanjenju deformiteta kičme učenika.

* GLAS: Da li će doći do poskupljenja udžbenika?

RISTOVIĆ: Uprkos velikim poskupljenjima, nastojimo da održimo cijene udžbenika i roditelje ne izlažemo dodatnom trošku. Udžbenici u RS su najjeftiniji u regionu. Što se tiče korekcije cijena, ni za iduću školsku godinu neće doći do poskupljenja udžbenika.

Projekti

* GLAS:    Koji su najznačajniji projekti Zavoda u idućem periodu?

RISTOVIĆ: Objavljivanje i štampanje udžbenika na voluminoznom papiru je značajan iskorak. Planirali smo da uradimo i nove naslove lektire za osnovnu školu i prvi put, naslove lektire za srednje, za koje uspijemo da dobijemo autorska prava. Značajan projekat Zavoda je i konkurs za najbolji neobjavljeni roman "Zlatna sova" za 2015. godinu. Rukopisi pristižu, a ovih dana trebalo bi da imenujemo i žiri. Rok za dostavljanje rukopisa je 6. maj, a najbolji roman biće proglašen 4. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana