Раде Ристовић, директор Завода за уџбенике и наставна средства РС: Ђаке чекају лакше торбе

Драгана Келеч
Раде Ристовић, директор Завода за уџбенике и наставна средства РС: Ђаке чекају лакше торбе

Претешке ђачке торбе једна су од најчешћих замјерки које стижу на нашу адресу, због чега смо ове године одлучили да уџбенике штампамо на волуминозном папиру, па ће књиге бити лакше, што ће знатно допринијети очувању здравља и смањењу деформитета ученика.

Рекао је то у интервјуу за "Глас Српске" директор Завода за уџбенике и наставна средства РС Раде Ристовић.

- Расписали смо тендер за набавку волуминозног папира и ако све буде како смо планирали, ученици основних школа требало би ускоро да имају лакше торбе - истакао је Ристовић.

* ГЛАС: Колико би нових уџбеника идуће школске године требало да очекује школарце?

РИСТОВИЋ: Конкурс за прибављање рукописа уџбеника за школску 2015/2016. годину расписан је за шест предмета у основној школи и то за енглески језик за трећи, за четврти и пети разред, музичку културу за четврти и пети, као и познавање друштва и познавање природе за пети разред. За енглески језик поред уџбеника, потребно је урадити и радну свеску и приручник за наставнике. Што се тиче гимназије, расписан је конкурс за 26 уџбеника, једну збирку задатака и граматику, а за средње стручне школе, по струкама и занимањима, за 47 уџбеника, осам збирки задатака и једну граматику. Слична ситуација била је и лани. Конкурс је био расписан за готово исти број уџбеника, а на конкурс су пристигли рукописи за њих десет, док су позитивне рецензије и одобрење Министарства добила свега четири уџбеника и то један за основну школу и три за средњу школу. Нажалост, одзив аутора на конкурс је мали, посебно за средње школе.

* ГЛАС: На шта добијате највише замјерки?

РИСТОВИЋ: Највише замјерки добијамо од професора средњих школа и средњошколаца, јер РС нема своје уџбенике за средње стручне школе, па се професори морају сналазити да ученицима пренесу знања. Замјерка која често стиже на нашу адресу је тежина ђачких торби основаца.

* ГЛАС: Како Завод те замјерке настоји да ријеши?

РИСТОВИЋ: Константно апелујемо на професоре са дугогодишњим искуством да се јаве на конкурсе и понуде рукописе уџбеника. Без покушаја да нешто урадимо нећемо ни успјети ријешити овај проблем. Што се тиче тежине ђачких торби, ове године одлучили смо да уџбенике штампамо на волуминозном папиру, па ће књиге бити лакше, што ће знатно допринијети очувању здравља и смањењу деформитета кичме ученика.

* ГЛАС: Да ли ће доћи до поскупљења уџбеника?

РИСТОВИЋ: Упркос великим поскупљењима, настојимо да одржимо цијене уџбеника и родитеље не излажемо додатном трошку. Уџбеници у РС су најјефтинији у региону. Што се тиче корекције цијена, ни за идућу школску годину неће доћи до поскупљења уџбеника.

Пројекти

* ГЛАС:    Који су најзначајнији пројекти Завода у идућем периоду?

РИСТОВИЋ: Објављивање и штампање уџбеника на волуминозном папиру је значајан искорак. Планирали смо да урадимо и нове наслове лектире за основну школу и први пут, наслове лектире за средње, за које успијемо да добијемо ауторска права. Значајан пројекат Завода је и конкурс за најбољи необјављени роман "Златна сова" за 2015. годину. Рукописи пристижу, а ових дана требало би да именујемо и жири. Рок за достављање рукописа је 6. мај, а најбољи роман биће проглашен 4. септембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана