Рад на одређено краћи него у ФБиХ, отказ по узору на Србију

Марина Чигоја
Рад на одређено краћи него у ФБиХ, отказ по узору на Србију

Бањалука - Кључна рјешења понуђена радном верзијом новог закона о раду РС најсличнија су онима у Србији, а у поређењу са ФБиХ и Хрватском другачије је регулисано питање отказа, рада на одређено и минулог рада.

Хрватска и Србија су прошле године уз негодовање синдиката усвојиле нове законе о раду, док је у ФБиХ усвојен ове године.

Већина рјешења нашла је мјесто у радној верзији новог закона о раду РС. По узору на Србију је ријешено питање отказа које послодавцу даје много ширу лепезу разлога за отпуштање радника, а на основу модела из ФБиХ и Србије дефинисано је питање колективних уговора који трају до три године. Рад на одређено у РС би, као и у Србији, трајао двије године, у ФБиХ три, док синдикалци у Хрватској истичу да је то питање непрецизно дефинисано и да ће највјероватније морати бити мијењано. У Хрватској први уговор о раду на одређено не мора бити временски дефинисан, али сваки други не може бити дужи од три године.

У Хрватској и ФБиХ минули рад није дефинисан законом, док у Србији накнада за минули рад износи 0,4 одсто плате за сваку годину стажа код посљедњег послодавца. Радном верзијом у РС предвиђене су три опције за обрачун накнаде за минули рад. Једна је да накнада износи 0,3 одсто плате за сваку годину радног стажа, друга да буде 0,4 одсто за сваку пуну годину рада оствареног у радном односу код послодавца укључујући и претходног послодавца, а трећа предвиђа да то питање буде ријешено општим актом и уговором о раду.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић каже да је Закон о раду у ФБиХ повољнији за послодавце него радна верзија овог закона у РС.

- Ми са ФБиХ дијелимо економски простор и морали бисмо имати исте услове привређивања. Код њих је рад на одређено три године, а код нас су предвиђене двије. Код њих нема минулог рада, а код нас је он у закону - рекао је Шкребић.

Он је истакао да је и питање проглашења радника технолошким вишком у ФБиХ другачије регулисано него у РС.

- Да не буде забуне, нико не тражи отпуштање радника кад он треба и кад ради свој посао, него када дође до смањења обима посла или повреде радних дужности. Да ли ја, као послодавац, треба да питам неки синдикат имам ли вишка радника или не? Ваљда ја одлучујем имам ли вишка радника. То неки злоупотребљавају и онда плаћамо раднике који не раде. Наша јавна предузећа су у дебелој дубиози углавном због вишка радника - рекао је Шкребић.

Директор Агенције за мирно рјешавање радних спорова Борислав Радић, који је учествовао у изради радне верзије закона о раду РС, каже да је она боља него важећи закон и да у радној верзији није наведено 20 разлога за отказ, већ двије групе разлога од којих се један односи на повреду радне дужности, а друга на повреду радне дисциплине.

- За повреду радне дужности претпоставка је да ће ићи тежа казна, а блажа за повреду радне дисциплине. Можда је у ФБиХ набројано мање ставки у ове двије групе разлога, али је остављен велики простор послодавцу да својим општима актима дефинише који су то други разлози за отказ. Мислим да је то много неповољније него оно што је предвиђено нашим радним материјалом - казао је Радић и додао да је у радном материјалу остављено мање простора за "лутање".

Секретар Савеза самосталних синдиката Србије Зоран Михајловић каже да не виде ниједан позитиван ефекат новог закона који је на снази дуже од годину.

- Било је приче да ће пооштравањем дисциплине и одговорности то заинтересовати удружења послодаваца, а ништа од тога се није десило. Ми смо само изгубили око десет одсто плате због другачијег обрачуна минулог рада, такође, смањена су и одређена друга права и просјечна плата је у овој у односу на 2014. годину пала за око четири одсто - рекао је Михајловић.

У Савезу синдиката РС раније су истакли да је понуђена радна верзија новог закона о раду на штету радника.

РС

отказ - двије групе са више од 20 ставки

колективни уговор - три године

рад на одређено - двије године

годишњи одмор - старт 20 радних дана плус дан на сваке четири године стажа

минули рад - понуђене три верзије

ФБиХ

отказ - мање разлога него у РС

колективни уговор - до три године

рад на одређено - до три године

годишњи одмор - за сваку календарску годину најмање 20, а највише 30 радних дана

минули рад - није прецизиран

Србија

отказ - више од 20 разлога

колективни уговор - до три године

рад на одређено - двије, а у неким изузецима и до три године

годишњи одмор - минимум 20 радних дана

минули рад - 0,4 одсто плате за сваку годину стажа код посљедњег послодавца

Хрватска

отказ - мање разлога него у РС

колективни уговор - на неодређено и на одређено до пет година

рад на одређено - први уговор може бити без временског ограничења трајања, али сваки идући мора бити ограничен до три године

годишњи одмор - за сваку календарску годину најмање четири седмице

минули рад - није уређен законом (колективним уговором дефинисано да је 0,5 одсто стажа)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана