RS neće ispunjavati želje Lagumdžiji

Svjetlana Tadić
RS neće ispunjavati želje Lagumdžiji

Banjaluka - Političari u FBiH nisu u mogućnosti da rješavaju probleme i tu svoju nesposobnost prikrivaju pozivajući Evropsku uniju, OHR ili nekog trećeg da to radi, želeći nametanje rješenja i šire ustavne reforme, što je za Republiku Srpsku nedopustivo.

Poručili su to predstavnici političkih partija iz RS komentarišući poziv lidera SDP-a BiH Zlatka Lagumdžije na šire ustavne promjene u BiH. Lagumdžija je, komentarišući zaključke Savjeta za spoljne poslove EU (FAC), rekao da će se odluka u slučaju "Sejdić i Finci" rješavati u okviru širih ustavnih reformi. Iako se to izričito ne navodi u zaključcima FAC-a, Lagumdžija je kazao da jedan od zaključaka govori da će "šire ustavne reforme voditi funkcionalnijoj državi BiH na svim nivoima uz uključenost svih relevantnih faktora međunarodne zajednice".

Član Odbora za ustavna pitanja i predsjednik Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Željko Mirjanić rekao je da šire ustavne reforme ni za RS, a ni za BiH, nisu prihvatljive.

- Uopšte ne dolazi u obzir mogućnost da te promjene budu sprovedene i nametane. U ovom momentu nije moguće obezbijediti konsenzus predstavnika tri naroda u BiH za šire ustavne promjene, čak ni saglasnost političkih stranaka iz FBiH za promjene koje traži slučaj "Sejdić i Finci" - istakao je Mirjanić za "Glas Srpske".

 

Više detalja pročitajte u štampanom ili elektronskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana