РС неће испуњавати жеље Лагумџији

Свјетлана Тадић
РС неће испуњавати жеље Лагумџији

Бањалука - Политичари у ФБиХ нису у могућности да рјешавају проблеме и ту своју неспособност прикривају позивајући Европску унију, OHR или неког трећег да то ради, желећи наметање рјешења и шире уставне реформе, што је за Републику Српску недопустиво.

Поручили су то представници политичких партија из РС коментаришући позив лидера СДП-а БиХ Златка Лагумџије на шире уставне промјене у БиХ. Лагумџија је, коментаришући закључке Савјета за спољне послове ЕУ (FAC), рекао да ће се одлука у случају "Сејдић и Финци" рјешавати у оквиру ширих уставних реформи. Иако се то изричито не наводи у закључцима FAC-а, Лагумџија је казао да један од закључака говори да ће "шире уставне реформе водити функционалнијој држави БиХ на свим нивоима уз укљученост свих релевантних фактора међународне заједнице".

Члан Одбора за уставна питања и предсједник Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини РС Жељко Мирјанић рекао је да шире уставне реформе ни за РС, а ни за БиХ, нису прихватљиве.

- Уопште не долази у обзир могућност да те промјене буду спроведене и наметане. У овом моменту није могуће обезбиједити консензус представника три народа у БиХ за шире уставне промјене, чак ни сагласност политичких странака из ФБиХ за промјене које тражи случај "Сејдић и Финци" - истакао је Мирјанић за "Глас Српске".

 

Више детаља прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана