RS dobija prvu biorafineriju

Marijana Miljić
RS dobija prvu biorafineriju

Banjaluka - Izgradnja prve biorafinerije na teritoriji RS doprinijeće smanjenju uvoza biogoriva, većoj iskorišćenosti neobrađenih površina i otvaranju novih radnih mjesta.

Za izgradnju biorafinerije za proizvodnju celuloznog etanola zainteresovano je preduzeće „Tajmmedija“ iz Višegrada i italijanska kompanija „Goldvoter SRL“ koje  su Vladi RS dostavile pismo namjere. Sljedeći korak u realizaciji ovog projekta je potpisivanje protokola o saradnji sa Vladom nakon čega bi zainteresovane kompanije krenule sa pripremom dokumentacije i gradnjom biorafinerije.

Prema prvim analizama temelji biorafinerije biće najvjerovatnije udareni na području Semberije, koja ima resurse za proizvodnju ovog goriva. Celulozni etanol je biogorivo proizvedeno od raznih tipova lignocelulozne biomase, odnosno trava, drveća, poljoprivrednog otpada i nejestivih dijelova biljaka. Može se koristiti u vazdušnom i drumskom saobraćaju i za potrebe domaćinstva. Prema propisima Evropske unije planirano je da do  2020. godine 20 odsto mineralnog goriva bude zamijenjeno biogorivom.

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS istakli su da bi realizacijom ovog projekta bile ispunjene sve obaveze u vezi sa ekologijom i uštedom energije i zamijenjen dio fosilnih goriva enrgetnom iz obnovljivih izvora.

- Diverzifikacijom energetskih izvora i dobavljača biće stvorena i veća sigurnost snabdijevanja energijom. Efekti bi se ogledali i u otvaranju novih radnih mjesta, smanjenom uvozu i povećanom nivou iskorišćenosti neobrađenih poljoprivrednih površina na kojima se može gajiti sirovina za proizvodnju biogoriva druge generacije. Krajnji efekat realizacije ovog projekta je i smanjenje emisije stakleničkih gasova - kazali su u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva.

Naglasili su da će Vlada RS putem nadležnih organa i institucija pružiti svu neophodnu pomoć za izgradnju biorafinerije u skladu sa propisima i svojim nadležnostima.

Sa predstavnicima „Tajmmedije“ nismo uspjeli stupiti u kontakt kako bi predstavili planove u vezi sa izgradnjom biorafinerije.

Zakonski akti

Imajući u vidu obaveze iz međunarodnih ugovora i sporazuma u vezi sa povećanjem energetske efikasnosti i zaštitom životne sredine Vlada RS je prošle godine donijela uredbu o vrstama, sadržaju, kvalitetu i učešću biogoriva u transportu.

Usvojen je i akcioni plan za korišćenje obnovljivih izvora energije u cilju podsticaja proizvodnje biogoriva koja se dobijaju iz biomase i drugih resursa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana