РАК израдио нову одлуку о 4Г мрежи

nezavisne.com
РАК израдио нову одлуку о 4Г мрежи

Сарајево - Регулаторна агенција за комуникације (РАК) израдила је нову одлуку о томе под којим условима ће бити издаване дозволе телеком оператерима за 4Г мрежу и у наредних неколико дана ова одлука требало би да се нађе на дневном реду Савјета министара БиХ.

И поред бројних настојања, данас нисмо успјели сазнати по којој цијени РАК планира да изда дозволе за 4Г мрежу с обзиром на то да је због ниске цијене ову одлуку Савјет министара БиХ већ два пута вратио на дораду. Први пут било је предложено да се телеком оператерима лиценца за 4Г мрежу наплати 1,27 милиона КМ, а касније је та цијена повећана на 6,5 милиона КМ, што је према оцјени многих “срамотно ниско”.

Примјера ради, Србија је по основу издавања дозвола за 4Г мрежу добила 105 милиона евра, Црна Гора 51,5 милиона евра, а Хрватска 300 милиона куна (око 38 милиона евра), што је далеко више него што ће БиХ приходовати.

“Регулаторна агенција за комуникације је израдила нови приједлог одлуке, који је упутила релевантним институцијама на прибављање мишљења. Рок је 20. децембар 2018. Агенција се нада да ће Савјет министара БиХ у што скорије вријеме донијети одлуку, како би се омогућила дигитална трансформација друштва и увођење нових услуга”, рекли су нам у Регулаторној агенцији за комуникације.

У РАК-у су нам потврдили да је ранија одлука враћена због ниске цијене.

Према незваничним информацијама, нова одлука о 4Г мрежи коју је израдила Регулаторна агенција за комуникације БиХ усаглашавана је са Савјетом министара БиХ тако да се може очекивати да уколико у скорије вријеме стигне на дневни ред Савјета министара БиХ буде и усвојена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана