Путничко осигурање тјера бриге из кофера

Анита Јанковић-Речевић
Путничко осигурање тјера бриге из кофера

Бањалука - Како би избјегли високе трошкове лијечења у иностранству, грађани Српске прије одласка на годишњи одмор све чешће прибјегавају куповини полисе путничког осигурања, за коју у просјеку треба издвојити од 0,50 до 3,20 КМ по дану.

Годишњи одмор често покваре непредвиђене ситуације, попут падова, саобраћајних незгода, угриза животиња или изненадних болести. Да би посљедице таквих догађаја биле сведене на минимум, апелује се на грађане да не крећу на одмор или пословни пут без осигурања или такозваног ино-обрасца, који издаје Фонд здравственог осигурања РС.

Осигуравајуће куће власнику полисе обезбјеђују пуну медицинску помоћ у иностранству, а осигурање не покрива хроничне болести и стоматолошке услуге, изузев простијих захвата, попут уклањања бола. Агент продаје у “Дунав осигурању” Милица Благојевић истиче да из године у годину све више грађана купује полисе осигурања, наводећи да осигурана сума за Србију, Црну Гору и Македонију износи 40.000 КМ, а за остале земље Европе и свијета 60.000 КМ.

- Цијена полисе за дјецу до 18 година која путују у Србију, Црну Гору и Македонију дневно износи 0,50 КМ, за одрасле једну марку, а за старије од 65 до 80 година двије КМ. За земље Европе и свијета осигурање је нешто скупље, и за дјецу износи 0,80 КМ, за одрасле 1,60 КМ, а за старије изнад 65 година цијена је 3,20 КМ - рекла је Благојевићева и додала да породицама дају попуст од 25 одсто.

У “Триглав осигурању” премија по полиси путничког здравственог осигурања за пунољетне особе за 10 дана на подручју Европе кошта 10 КМ, а доплатак за особе старије од 65 година износи 100 одсто.

- Осигурана сума је 30.000 КМ, а осигурање покрива пружање путних и правних услуга, трошкове нужног медицинског третмана и трошкове превоза због непредвиђене болести или њених посљедица, која је почела или настала на путу или у иностранству - рекли су у “Триглав осигурању”.

Они који не желе купити полису осигурања на одмору могу користити и здравствену заштиту о трошку Фонда здравственог осигурања РС у 18 европских земаља са којима БиХ има потписане споразуме о социјалном осигурању. Ријеч је о Србији, Црној Гори, Хрватској, Македонији, Словенији, Мађарској, Турској, Холандији, Аустрији, Њемачкој, Италији, Румунији, Белгији, Луксембургу, Пољској, Чешкој, Словачкој и Великој Британији.

Бесплатну, хитну здравствену заштиту у овим земљама осигураници фонда могу остварити уз такозване ино-обрасце.

- Прије одласка на пут осигураник треба да оде код  свог породичног доктора и затражи увјерење о здравственом стању, односно о способности за пут и на основу тог доказа издајемо му ино-образац - рекли су у фонду и додали да увјерење о способности за пут могу добити и обољели од хроничних и акутних болести уколико њихово стање не захтијева лијечење или смјештај у болницу одмах по доласку у иностранство. Објашњавају да осигураници фонда с ино-обрасцем у иностранству не плаћају хитне здравствене услуге, али у случају да им услуга ипак буде наплаћена, по повратку у РС могу захтијевати рефундацију трошкова.

Истичу да је свијест осигураника о значају здравственог осигурања током одмора у иностранству знатно повећана.

-  Лани смо издали више од 48.300 образаца, а 2015. године око 39.000. Највећи број образаца је за Црну Гору и Хрватску те Србију, Њемачку, Аустрију и Словенију - рекли су у фонду и додали да се ино-обрасци, осим за приватне привремене боравке у иностранству, издају и у случајевима одласка ради посла, студирања и других разлога.

Смањује се број прекршаја забиљежених мобилним радарским системима

Страни осигураници

У фонду истичу да сви инострани осигураници из земаља са којима БиХ има споразуме о социјалном осигурању, током боравка у Српској, имају право на хитну здравствену заштиту.

- Осигураници Аустрије и Словеније који имају европску картицу здравственог осигурања могу да је користе и за вријеме привременог боравка у РС, односно БиХ, а гости из других земаља са којима имамо споразум треба да доставе образац издат од њиховог осигурања - кажу у фонду. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана