Putarina neće poskupjeti

M. Č.
Putarina neće poskupjeti

Banjaluka - Iznos PDV-a uračunat je u putarinu koja se naplaćuje na autoputu Banjaluka - Gradiška, čime je cijena za vozače ostala ista, potvrđeno je u “Autoputevima RS”.

Time su potvrđene informacije koje je objavio “Glas Srpske” da će iznos putarine ostati isti i nakon što “Autoputevi” postanu PDV obveznik. Direktor “Autoputeva RS” Dušan Topić je rekao da je visina putarine bila definisana prije početka naplate i da je još tada odlučeno da će ona uključivati PDV.

- Sa naplatom putarine počeli smo 16. marta, a s obzirom na to da u tom momentu još nismo bili u sistemu PDV-a, putarina je naplaćivana bez tog poreza. Očekivali smo rješenje Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH o uključivanju u sistem PDV-a i znali smo da će ono stupiti na snagu 1. aprila, tako da smo se samo prebacili sa jednog na drugi sistem, ali je iznos putarine ostao isti - rekao je Topić.

Visina putarine kreće se od dvije do deset maraka, u zavisnosti od vrste vozila.

U sistem PDV-a uključene su i “Autoceste FBiH”, koje gazduju autoputevima u tom entitetu, ali su federalni mediji objavili da će porez pasti na teret vozača.

- Nismo planirali povećanje cijena, ali PDV neko mora platiti. Mi ćemo ovo rješenje zajedno sa popratnim pismima i prethodnom korespondencijom koju smo imali sa UIO, ali i sa Vladom FBiH proslijediti Vladi koja je nadležna za određivanje cijene putarine - kazao je direktor “Autocesta FBiH” Ensad Karić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana