Putari spremno čekaju snijeg i minuse

Anita Janković
Putari spremno čekaju snijeg i minuse

Banjaluka - Stanovnici Republike Srpske ove godine, ako je suditi prema najavama iz preduzeća zaduženih za održavanje puteva, ne bi trebalo da čuju čuvenu rečenicu "Snijeg iznenadio putare", jer u zimskim službama tvrde da su ove sezone zaista spremni za snježni pokrivač.

U ovim preduzećima ističu da im ne manjka radnika, mehanizacije, ali i materijala za posipanje puteva, koji će se "boriti" sa snijegom. Navode da je za zimske službe sezona počela 15. novembra i da će trajati do 15. marta naredne godine, a ukoliko bude potrebe i poslije toga.    

U preduzeću "Romanija putevi" kažu da će raditi punom parom kako snijega ne bi bilo na kolovozu tokom šest zimskih mjeseci na području 14 opština Sarajevsko-romanijske i Gornjopodrinjske regije.

- U zimsku sezonu smo ušli maksimalno spremno. Nabavili smo dovoljno soli, pijeska i abrazivnog materijala. Na svakoj dionici imamo najmanje dvije mašine, a vozni park je u odličnom stanju. Od 15. novembra radimo 24 časa dnevno - rekao je tehnički direktor ovog preduzeća Dragan Buloščić.

Istakao je da "Romanija putevi" održavaju više od 60 odsto dionica sa nadmorskom visinom preko 1.000 metara.

- Zbog niskih temperatura snjegovi se zadržavaju veoma dugo, a probleme nam stvara i veliki broj prevoja koji su nezgodni i tokom ljetnog perioda, a kamoli zimi - priča Buloščić. 

U Gradskoj upravi Banjaluka ističu da će snijeg na gradskom području uklanjati preduzeća "Čistoća", "Niskogradnja" i "Eko euro tim", dok će na seoskom području raditi "Kozaraputevi", "Niskogradnja", "Rašo gradnja", "Eko euro tim" i "Rotor".

- Za  čišćenje snijega sa trotoara i kolovoza biće angažovano više od 100 mašina i vozila, a za početak smo nabavili 700 tona soli. Očekujemo da nam stigne i dodatnih 1.900 tona soli - izjavili su u banjalučkoj zimskoj službi.

Rukovodilac zimske službe u preduzeću "Mrkonjić putevi", Milka Kalaba kaže da bi ova zimska sezona trebalo da protekne bez problema, jer su je dočekali sa dovoljnom količinom mehanizacije, soli i radnika.

- Održavamo puteve u šest opština od Banjaluke, preko Mrkonjić Grada, Šipova, Ribnika, Jezera pa sve do  Kupresa. Ove sezone smo već u dva navrata intervenisali i čistili snijeg prema Mliništima i Kupresu - rekla je Kalaba.

Načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine grada Bijeljina Tomica Stojanović naveo je da će gradske ulice čistiti "Bijeljina put", a seoske puteve firma "Buk promet", dok će javne površine i trotoare po gradu čistiti AD "Komunalac". Za ove poslove iz gradskog budžeta biće izdvojeno oko 230.000 KM.

- Abrazivni materijali i vozila će biti spremni na vrijeme, tako da naši građani mogu biti spokojni kada je riječ o zaštiti od snježnih padavina - najavio je Stojanović.

I na području Novog Grada, Prijedora i Kozarske Dubice putevi bi ove zime trebalo da budu čisti, tvrde u "Prijedor putevima" koji su zbog vremenskih neprilika sezonu počeli tri dana prije zvaničnog početka.

 - Navabili smo 2.000 tona soli, a uskoro će nam stići još 1.000 tona.  Imamo i oko 7.500 kubika abraziva, što je i više nego dovoljno da valjano obavimo posao - rekao je rukovodilac radne jedinice za održavanje puteva u "Prijedor putevima" Darko Radaković.

Nesavjesni vozači

U preduzećima koja održavaju puteve u RS tokom zime kažu da im najveće probleme stvaraju nesavjesni vozači koji u zimskom periodu voze sa ljetnim gumama, ali i vozači kamiona koji izbjegavaju da koriste zimsku opremu.

- Teretna vozila nam zadaju najveće glavobolje, jer voze bez opreme, pa smo u stalnom dosluhu sa policijom kako ih ne bi puštali u uspone gdje snijeg nije potpuno očišćen. U suprotnom se popriječe po sredini puta i blokiraju saobraćajnice - kaže Dragan Buloščić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana