Пуштени бијели голубови као симбол сјећања на бањалучке бебе

Срна
Пуштени бијели голубови као симбол сјећања на бањалучке бебе

Модрича - На обиљежавању 24 године од пробоја Коридора на Дугој Њиви код Модриче данас је први пут пуштено 13 бијелих голубова као симбол сјећања на бањалучке бебе које су преминуле усљед недостатка кисеоника, због чега је операција "Коридор" била и покренута.

У бањалучком породилишту тада, 1992. године, умрло је 12 беба због недостатка кисеоника, а тринаеста беба Слађана Кобас умрла је 13 година послије од тешке болести.


"То је била битка живота", рекао је министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић на Дугој Њиви код Модриче, приликом обиљежавања 24 године од завршетка војне акције "Коридор"

То је била, додао је он, најзначајнија битка у одбрамбено-отаџбинском рату и примјер како се бране слобода, отаџбина и вјера.

Срби су успјели тада да се организују захваљујући јединству народа и његовог политичког и војног руководства тадашње Српске Републике у БиХ, нагласио је он.

"Српски борци и српско војно и политичко руководство показали су храброст и јединство како се треба борити за своје и на своме и како треба чувати достојанство српског народа, слободу, вјеру и отаџбину", рекао је Савановић.

Он каже да је захваљујући војном руководству, прије свега српским генералима Момиру Талићу и Новици Симићу, организована акција пробоја коридора 1992. године, којом је успостављен континуитет српске територије, односно повезаност источног и западног дијела Републике Српске.

Савановић је подсјетио да је српски народ, суочен са распадом бивше Југославије и прегласавањем у БиХ, био принуђен да се организује како му се не би поновили Градина, Јасеновац, Пребиловци, Јадовно, Брод на Дрини, добојски логор и остала страдања кроз историју, посебно у 20. вијеку.

"Континуитет Републике Српске који је тада успостављен је понос српског народа, који има обавезу да га брани и чува у свим ситуацијама", закључио је Савановић.

У Манастиру Светог великомученика цара Лазара јутрос је Свету архијерејску литургију служио умировљени владика средњоевропски Константин, уз саслужење свештеника Епархије зворничко-тузланске.

На спомен-обиљежје на Дугој Њиви код Модриче данас су поводом обиљежавања 24 године од војне акције "Коридор" положени вијенци и цвијеће за 413 припадника војске и полиције Републике Српске и Републике Српске Крајине, те служен парастос.

Бијели голубови као симбол сјећања на бањалучке бебе су пуштени у организацији узгајивача ситних животиња "Модрича".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана