Puštena u rad kabinska žičara - prva u BiH

Srna
Puštena u rad kabinska žičara - prva u BiH

Pale - U Ski-centru "Ravna planina" na Palama danas je svečano puštena u rad kabinska žičara - gondola, prva u BiH. Portparol Ski-centra "Ravna planina" Borislava Purković rekla je prije otvaranja da je ova žičara dio projekta "Jahorina-ekspres" koji treba da povezuje Pale i Jahorinu.

"Okončana je prva faza i danas počinje sa radom kabinska žičara u dužini od 1.400 metara na Ravnoj planini. Ovo je prva ovakva gondola u BiH koja se sastoji od 19 kabina, a svaka prevozi deset skijaša", navela je Purkovićeva i istakla da je ukupni kapacitet gondole 2.200 putnika na čas.


Ona je dodala da će se gondola kretati od restorana u podnožju Ravne planine do vrha glavne staze, gdje se nalaze jezera za vještačko osnježavanje staza i novi ugostiteljski objekat odakle posjetioci mogu uživati u predivnom pogledu.

Purkovićeva je navela da Ski-centar u ponudi ima sedam i po kilometara ski-staza urađenih prema najvišim standardima, a glavna staza dužine 1.400 metara zadovoljava sve svjetske standarde koje se koriste za održavanje Fis-trka.

Vlasnik Ski-centra "Ravna planina" Veljko Golijanin rekao je da je ova gondola sigurno jedna od najvećih na Balkanu.

Ministar omladine, porodice i sporta Republike Srpske Jasmina Davidović, koja je prisustvovala otvaranju kabinske žičare, rekla je da će ovaj infrastrukturni objekat upotpuniti turističku ponudu i sportski potencijal i opštine Pale, i grada Istočno Sarajevo, i regije.

Davidovićeva je čestitala porodici Golijanin na velikom entuzijazmu, energiji, i uspjehu, što imaju odličnu stazu koja je priznata u svijetu.

Ona je izrazila zadovoljstvo što prisustvuje ovom istorijskom činu, te podsjetila da je u Ski-centar dolazila prije tri godine kada su počeli radovi.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je da je ovo istorijski trenutak, ne samo za opštinu Pale i grad, već i za Republiku Srpsku.

"Ovdje je porodica Golijanin vlastitim sredstvima i energijom uradila ono što mnogi ne mogu, što pojedine države regiona nemaju snage da naprave. Već 15 godina Federacija i grad Sarajevo pokušavaju da naprave jednu žičaru, a nemaju snage za to, nego će tek sad doći u poziciju da završe", naveo je Vuković.

Prema njegovim riječima, ovo je tek prva faza gondole, a doći će vrijeme kada će ona biti završena gdje joj je i mjesto, na Jahorini, i tako ostvariti puni turistički efekat.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je porodica Golijanin uložila ogromnu energiju u puštanje u rad gondole, te istakao da lokalna zajednica mora da pruži podršku.

"Koliko god da uradimo biće malo u odnosu na ono što su oni uradili za Pale", naglasio je Jugović.

On je obećao da će zajedno sa saradnicima nastojati da pomogne u skladu sa mogućnostima.

"To je često i dobra vijest, i promocija, stvaranje infrastrukture, obezbjeđenje prilaznog puta, rasvjete", naveo je Jugović i pozvao sve da i ubuduće dolaze i odmaraju se u ovom prelijepom ambijentu.

Svečanom otvaranju prisustvovali su ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević, predstavnici grada Istočno Sarajevo, Turističke organizacije Istočno Sarajevo, načelnici opština u sastavu grada, te predstavnici političkog javnog života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana