Пуштена у рад кабинска жичара - прва у БиХ

Срна
Пуштена у рад кабинска жичара - прва у БиХ

Пале - У Ски-центру "Равна планина" на Палама данас је свечано пуштена у рад кабинска жичара - гондола, прва у БиХ. Портпарол Ски-центра "Равна планина" Борислава Пурковић рекла је прије отварања да је ова жичара дио пројекта "Јахорина-експрес" који треба да повезује Пале и Јахорину.

"Окончана је прва фаза и данас почиње са радом кабинска жичара у дужини од 1.400 метара на Равној планини. Ово је прва оваква гондола у БиХ која се састоји од 19 кабина, а свака превози десет скијаша", навела је Пурковићева и истакла да је укупни капацитет гондоле 2.200 путника на час.


Она је додала да ће се гондола кретати од ресторана у подножју Равне планине до врха главне стазе, гдје се налазе језера за вјештачко осњежавање стаза и нови угоститељски објекат одакле посјетиоци могу уживати у предивном погледу.

Пурковићева је навела да Ски-центар у понуди има седам и по километара ски-стаза урађених према највишим стандардима, а главна стаза дужине 1.400 метара задовољава све свјетске стандарде које се користе за одржавање Фис-трка.

Власник Ски-центра "Равна планина" Вељко Голијанин рекао је да је ова гондола сигурно једна од највећих на Балкану.

Министар омладине, породице и спорта Републике Српске Јасмина Давидовић, која је присуствовала отварању кабинске жичаре, рекла је да ће овај инфраструктурни објекат употпунити туристичку понуду и спортски потенцијал и општине Пале, и града Источно Сарајево, и регије.

Давидовићева је честитала породици Голијанин на великом ентузијазму, енергији, и успјеху, што имају одличну стазу која је призната у свијету.

Она је изразила задовољство што присуствује овом историјском чину, те подсјетила да је у Ски-центар долазила прије три године када су почели радови.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да је ово историјски тренутак, не само за општину Пале и град, већ и за Републику Српску.

"Овдје је породица Голијанин властитим средствима и енергијом урадила оно што многи не могу, што поједине државе региона немају снаге да направе. Већ 15 година Федерација и град Сарајево покушавају да направе једну жичару, а немају снаге за то, него ће тек сад доћи у позицију да заврше", навео је Вуковић.

Према његовим ријечима, ово је тек прва фаза гондоле, а доћи ће вријеме када ће она бити завршена гдје јој је и мјесто, на Јахорини, и тако остварити пуни туристички ефекат.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је породица Голијанин уложила огромну енергију у пуштање у рад гондоле, те истакао да локална заједница мора да пружи подршку.

"Колико год да урадимо биће мало у односу на оно што су они урадили за Пале", нагласио је Југовић.

Он је обећао да ће заједно са сарадницима настојати да помогне у складу са могућностима.

"То је често и добра вијест, и промоција, стварање инфраструктуре, обезбјеђење прилазног пута, расвјете", навео је Југовић и позвао све да и убудуће долазе и одмарају се у овом прелијепом амбијенту.

Свечаном отварању присуствовали су амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић, представници града Источно Сарајево, Туристичке организације Источно Сарајево, начелници општина у саставу града, те представници политичког јавног живота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана