Pune korpe za vaskršnju trpezu

Milijana Latinović, dopisnici
Pune korpe za vaskršnju trpezu

Banjaluka - Vrijedne domaćice širom Srpske "okupirale" su u petak markete i tržnice kupujući namirnice za vaskršnju trpezu, koja će, sudeći po punim korpama biti raskošna.

Poslije šest nedjelja posta, ukućane će okupiti praznik Vaskrsenja Hristovog. Oni će, kao što običaji nalažu, zajedno da obilježe ovaj praznik i uživaju okupljeni oko specijalno aranžovanog stola. Počasno mjesto na trpezi pripada vaskršnjim jajima koja simbolizuju život. U to smo se uvjerili i u petak obilazeći trgovinske lance, gdje su mnoge domaćice čekale u dugačkim redovima pred kasama.

- Biće svega od pečenja, čorbe, sarme, kolača do čokoladnih jaja. Ofarbaću 60 jaja, a kupiću i unucima poklone. Računam da će mi za sve to trebati oko 200 maraka, jer ipak imam veliku porodicu - rekla je Mila Petković koja je u "Tropiku" kupovala namirnice.

Gužve su u petak vladale i u "Konzum famili centru" u Banjaluci, a kupci su najviše pazarili meso, jaja i ukrase.

Pretpraznična euforija osjeti se i u Prijedoru, a redovi u marketima govore da za Vaskrs nema štednje. Članovi Kola srpskih sestara pripremaju 3.000 vaskršnjih peretaka koje će u nedjelju ponuditi svojim sugrađanima.

Cijena domaćih jaja na pijaci u Prijedoru kreće se oko 0,30 KM po komadu, dok su u tržnim centrima nešto jeftinija.

Domaćice u Gradišci su već odavno pripremile boje, vosak, sličice i sve što je potrebno da jaja ukrase na najljepši način. Običaj ukrašavanja jaja na Veliki petak njeguje i Tankosava Vujić koja praktikuje starinski način šaranja pomoću voska.

- Koristim samo pravi vosak, a prvo jaje koje ofarbam je čuvarkuća i ono je obavezno crvene boje - rekla je Vujićeva.

Manifestacija "U susret Vaskrsu" okupila je veliki broj  Srpčana, među kojima je bilo 60 mališana vrtića "Radost", koji su pokazali umijeće u bojenju jaja.

- Manifestaciju organizujemo kako bismo promovisali narodne običaje i tradiciju. Ujedno smo organizovali malo takmičenje i nagradili pet najljepše ukrašenih jaja - rekla je koordinator Karolina Stanišljević.

Najveća potražnja u fočanskim prodavnicama je za jajima, čiji kornet košta od pet do šest maraka. Trgovci su pripremili i dekoraciju, ukrase i boje za jaja. Kesice farbe za jaja koštaju od 20 feninga do dvije marke, koliko je potrebno izdvojiti za uljane boje.

Za vrijeme vaskršnjih praznika ne smije se zaboraviti ni na humanost, pa su predstavnici bratunačke Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila u petak posjetili sedam članova ove organizacije i uručili im novac i hranu. 

U hramovima širom Srpske biće služene vaskršnje liturgije, a Blagodatni oganj će na veliku subotu stići u Banjaluku i biti predat narodu pred jutrenje, u ponoć u Sabornom hramu Hrista Spasitelja.

Radionice za djecu

Trgovački lanac "Tropik" je za predstojeće praznike u svojim trgovinama pripremio bogatu akcijsku ponudu, zabavne događaje za djecu i prilagodio radno vrijeme svojih trgovina.

- Za najmlađe posjetioce organizujemo kreativne radionice na kojima će mališani u subotu od 12 do 14 časova izrađivati čestitke i ukrašavati vaskršnja jaja - rekli su u trgovačkom lancu "Tropik".

Prvi maj

Vaskrs i Praznik rada se ove godine poklapaju, pa su mnogi stanovnici Srpske planirali da vaskršnju trpezu premjeste u prirodu. Međutim, meteorolozi najavljuju hladno i kišno vrijeme, što bi moglo da upropasti ove planove.

- Ništa nećemo prepustiti slučaju. Roštilj planiramo da raspalimo na balkonu. U goste će nam doći najbliži rođaci i nekoliko prijatelja, tako da nam kiša neće pokvariti prvomajsku i vaskršnju čaroliju - rekao je jedan Dobojlija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana