Pumpaši u RS još važu pojeftinjenje goriva

A. J. R.
Pumpaši u RS još važu pojeftinjenje goriva

Banjaluka - Ukoliko cijene nafte na svjetskom tržištu nastave da padaju, građane Republike Srpske mogle bi da obraduju niže cijene goriva, rekao je to sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS Zoran Berak.

Cijena barela sirove nafte tipa brent na svjetskom tržištu u padu je već neko vrijeme i sada iznosi 44,78 dolara. To je najniža cijena nafte od početka godine.

- Ukoliko cijene nafte nastave da padaju do kraja ove sedmice i rafinerije snize cijene, biće umanjenja i cijena goriva na benzinskim pumpama u RS - rekao je Berak.

On je istakao da će gorivo pojeftiniti tek kada rafinerije u okruženju snize nabavnu cijenu goriva.

Berak je pojasnio da cijene goriva koje rafinerije u okruženju prerađuju zavise isključivo od cijena nafte na svjetskom tržištu i stabilnog kursa dolara.

U kompaniji "Krajina-petrol" su istakli da će cijene na njihovim benzinskim pumpama biti korigovane u korist kupaca kada Rafinerija nafte Brod snizi nabavne cijene.

- Već duže od mjesec cijene u rafinerijama stagniraju, ali čim budu u padu i mi ćemo korigovati svoje cijene - rekli su u "Krajina-petrolu" i dodali da trenutnu "eurodizel" kod njih košta 1,84 marke, "super 95" 1,86, a "super 98" 1,96 maraka.

Za razliku od RS, u Srbiji cijene na benzinskim pumpama već šestu sedmicu zaredom imaju trend pada, zahvaljujući povoljnim vijestima sa svjetskih berzi nafte, ali i odnosa dinara prema dolaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana