Пумпаши у РС још важу појефтињење горива

А. Ј. Р.
Пумпаши у РС још важу појефтињење горива

Бањалука - Уколико цијене нафте на свјетском тржишту наставе да падају, грађане Републике Српске могле би да обрадују ниже цијене горива, рекао је то секретар Групације за промет нафтом и нафтним дериватима у Привредној комори РС Зоран Берак.

Цијена барела сирове нафте типа брент на свјетском тржишту у паду је већ неко вријеме и сада износи 44,78 долара. То је најнижа цијена нафте од почетка године.

- Уколико цијене нафте наставе да падају до краја ове седмице и рафинерије снизе цијене, биће умањења и цијена горива на бензинским пумпама у РС - рекао је Берак.

Он је истакао да ће гориво појефтинити тек када рафинерије у окружењу снизе набавну цијену горива.

Берак је појаснио да цијене горива које рафинерије у окружењу прерађују зависе искључиво од цијена нафте на свјетском тржишту и стабилног курса долара.

У компанији "Крајина-петрол" су истакли да ће цијене на њиховим бензинским пумпама бити кориговане у корист купаца када Рафинерија нафте Брод снизи набавне цијене.

- Већ дуже од мјесец цијене у рафинеријама стагнирају, али чим буду у паду и ми ћемо кориговати своје цијене - рекли су у "Крајина-петролу" и додали да тренутну "еуродизел" код њих кошта 1,84 марке, "супер 95" 1,86, а "супер 98" 1,96 марака.

За разлику од РС, у Србији цијене на бензинским пумпама већ шесту седмицу заредом имају тренд пада, захваљујући повољним вијестима са свјетских берзи нафте, али и односа динара према долару.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана