Puls i krvni pritisak odaju i najboljeg lažova

Milijana Latinović
Puls i krvni pritisak odaju i najboljeg lažova

Banjaluka - Hvatajući se u koštac sa kriminalcima, inspektori Ministarstva unutrašnjih poslova RS gotovo svakodnevno koriste poligrafska ispitivanja kako bi rasvijetlili krivična djela, a ubrzano disanje, puls, lupanje srca i znojenje kod osobe koja strahuje da će biti razotkrivena detektoru laži ne mogu promaći.

Inspektorka za psihofiziološka ispitivanja u Organizacionoj jedinici za forenziku Tanja Stjepanović, jedna od troje poligrafista u MUP-u Srpske, rekla nam je da u zavisnosti od broja krivičnih djela godišnje urade od 250 do 350 poligrafskih ispitivanja.

Među onima koji su sjedili naspram nje za deset godina, koliko se bavi ovim poslom, bilo je i muškaraca i žena, ali nijedan krivac nije uspio pobijediti poligraf.

- Poligrafska ispitivanja koristimo gotovo svakog dana i to najčešće u rasvjetljavanju krađa, razbojništava, ubistava, prevara i silovanja. Osim ispitivanja u laboratoriji, radimo i na terenu - rekla je Stjepanovićeva.

Ističe da je poligrafsko ispitivanje kao psihološki metod izuzetno efikasno, te da svjetske i domaće procjene pokazuju da je pouzdanost rezultata ispitivanja 98 odsto.

- Ne koristi se kao dokaz na sudu, jer nije svako podoban za ovu vrstu ispitivanja. Ispitivati možemo samo osobe u normalnom psihofizičkom stanju, dok je to nemoguće kod hroničnih bolesnika, trudnica, osoba sa oštećenim sluhom - pojasnila je Stjepanovićeva i dodala da ovaj metod inspektorima daje smjernice u kom pravcu da nastave istragu. Strah od otkrivanja istine, ističe ona, suština je ispitivanja.

- Osoba koja nešto krije plaši se da će na ovaj način biti razotkrivena. Strah je jaka emocija koja izaziva specifične reakcije. Ubrzano disanje, znojenje, suvoća usta, ubrzan rad srca, povišen pritisak i puls reakcije su kojima se manifestuje, a poligraf sve to bilježi pomoću specijalnih senzora - rekla je Stjepanovićeva.

Na stolici za ispitivanje do sada, kako kaže, nije imala novinare, ali je zato bilo političara.

Ispitivanje, koje se sastoji iz nekoliko različitih testova, uglavnom započinju uobičajenim pitanjima u vezi sa imenom, prezimenom i datumom rođenja ispitanika koji na svako postavljeno pitanje treba da odgovori sa "da" ili "ne".

- Jedno od uvodnih pitanja koje postavljamo svima glasi: "Da li namjeravate da me lažete tokom ispitivanja", na koje gotovo svi odgovore "ne"- istakla je Stjepanovićeva.

Iako su mnogi pokušali, kako kaže, poligraf nije moguće prevariti. Da su u laži kratke noge, u petak se uvjerila i ekipa "Glasa Srpske" odlučivši da provjeri kako funkcioniše poligraf. Laboratorija u podrumu, na kraju dugačkog hodnika, daleko od buke i bilo čega što bi iskusnog poligrafistu moglo omesti u namjeri da otkrije istinu, sama po sebi izaziva osjećanje straha. U maloj prostoriji nema ništa osim radnog stola poligrafiste sa računarom na kome se sve reakcije ispitanika prikazuju nizom krivih i pravih linija. Odmah pored je i stolica za ispitanika. Zakoračivši u prostoriju, srce već počinje ubrzano da lupa iako je riječ o probnom ispitivanju kako bismo se uvjerili u sve ono što nam je sagovornica ispričala.

Koristeći jedan od testova pomoću kojih utvrđuje istinu ispitujući osumnjičene za krivična djela, Stjepanovićeva nam je pokazala da, koliko god se trudili da ostanemo mirni, nemoguće je spriječiti organizam da reaguje u trenutku kada izgovaramo laž.

Odgovor na svako pitanje trebalo je da bude "ne". Tokom tog kratkog ispitivanja činilo se da svaki sekund traje kao vječnost. U tišini prostorije mogu se čuti vlastiti otkucaji srca. Rukohvati stolice bili su mokri od oznojenih dlanova. Na kraju, poligrafista nam je pokazao rezultat ispitivanja. Dijagram na monitoru "podivljao" je na pitanju na kojem smo "uhvaćeni u laži". 

Poligrafista

Tanja Stjepanović je kazala da svaki poligrafista mora da prođe specijalizovanu obuku za rad na poligrafu.

- Obuka podrazumijeva polaganje više testova, pismenih i usmenih i 100 odrađenih ispitivanja pod supervizijom - istakla je Stjepanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana